donderdag 27 mei 2010

70. Vrijdagmiddag 18 juni 2010 - Symposium over Vaderschap met uitreiking van de Vaderdagtrofee m/v 2010

Universiteit van Amsterdam, Vader Kennis Centrum en IkVader.nl houden jaarlijkse Vadertop

Vrijdag 18 juni 2010; 12:00 - 18:00 uur

Hoe belangrijk zijn vaders voor kinderen? Wat is hun (gewenste) rol en positie? Die vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse symposium over vaderschap op vrijdag 18 juni 2010, dat op initiatief van Vader Kennis Centrum wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, het Vader Kennis Centrum en IkVader.nl. Wetenschappers, vaders en andere betrokkenen geven hun visie op het vaderschap. Aan het eind van de dag vindt voor de vierde maal de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v 2010.

Aanleiding voor het inmiddels jaarlijkse vaderschapssymposium, waarbij topwetenschappers hun visie geven op het vaderschap, is het fenomeen vaderdag.

De Vaderdagtrofee m/v, die aan het eind van het symposium wordt uitgereikt, is een initiatief van het Vader Kennis Centrum georganiseerd in samenwerking met IkVader.nl en de Universiteit van Amsterdam. De trofee wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest heeft ingespannen voor kinderen en hun vaders. De trofee werd eerder gewonnen door de SP-Tweede-Kamerfractie (2007), oud-luchtmachtpiloot en vader Jan Steen (2008) en vader Peter Brons en de politie Friesland (2009).

Dit jaar zijn de vier genomineerden voor de trofee: Europoliticus Marije Cornelissen van GroenLinks en the Greens/EFA in het Europees Parlement voor het initiatief tot twee weken betaald Europees vaderschapsverlof; oud-politicus Wouter Bos voor zijn spraakmakende keuze voor zijn gezin; kinderpsychiater Glenn Helberg (OCaN) en vader en muzikant Orville Breeveld (Vitamine V) voor hun initiatief voor Surinaamse en Antilliaanse vaders; en publiciste en concept- en projectontwikkelaar Charlotte Lemmens voor haar pleidooi voor gelijke rechten voor (gescheiden) vaders.

Voor informatie en de juryrapporten over deze vier genomineerden verwijzen we naar de website van de Vaderdagtrofee m/v 2010 op www.vaderdagtrofee.nl

Vaderschapssymposium: "Betrokken vaderschap: Meerwaarde voor de ontwikkeling van het kind"

Tijdstip: Vrijdag 18 juni (12.00 - 18.00 uur), Dagvoorzitter: Howard Komproe (vader en stand-up comedian); Locatie: Universiteit van Amsterdam, Roetersstraat 15, Amsterdam, gebouw A, Zaal A (AB40).

Programma (zaal open vanaf 12.00 uur)

12.00 - 12.30 uur: Zaal open: Inloop en inschrijving, koffie, thee
(Guido Schaake, vader en performer: Muzikale bijdrage)

12.30 uur: Opening door dagvoorzitter Howard Komproe - Introductie: Inhoud, doel en betekenis van programma

12.35 - 12.50: Prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar Pedagogiek, UvA - Rol en pedagogische betekenis van vaders

12.50 - 13.05: Sophie Borghouts, pedagoge - Vaders en Spel: Een unieke en betekenisvolle bijdrage aan de ontwikkeling

13.05 - 13.30: Prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica (UvL), bijzonder hoogleraar kosmologie (UvA) en beeldend kunstenaar  - Christiaan Huygens, beroemd zoon van een alleenstaande vader (met korte uitloop voor vragen)

13.35 - 13.45: Guido Schaake, vader en performer: Muzikaal intermezzo

13.45 - 14.10: Prof. dr. Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur, Radboud Universiteit: 'En de rest is flauwekul …: Column over de noodzaak van het vaderschap.’

14.10 - 14.30: Joep Zander, pedagoog en beeldend kunstenaar - Herstelmogelijkheden voor ouder-kindrelaties na ouderverstoting

14.30 - 14.50: Koffiepauze

14.50 - 15.00: Guido Schaake, vader en performer: Muzikale bijdrage
15.00 - 15.25: Dr. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR Rotterdam - Papa's leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen

15.25 - 15.40: Henk Hanssen, hoofdredacteur IkVader.nl: Zijn vaders slappe zakken ? Vaderschap in het jaar 2009-2010

15.40 - 16.00: Drs. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum - Hoe zit het met gelijkwaardig ouderschap? De positie van (gescheiden) vaders in wet- en regelgeving

16.00 - 16.50: Bekendmaking winnaar Vaderdagtrofee m/v 2010:
Presentatie juryrapporten voor de genomineerden door de jury en de bekendmaking van de winnaar van de trofee in 2010 door juryvoorzitter prof. dr. Louis Tavecchio

16.50 - 17.00: Afsluiting door Howard Komproe (dagvoorzitter)

Vanaf 17.00: Muzikale uitluiding (Guido Schaake, vader en performer), borrelen hapjes

Aanmelding

Aanmeldformulier: Symposium over vaderschap

Contact

  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum: T. (030) 238 3636, M. (06) 2450 6249 of E. vaderkenniscentrum @ gmail . com
  • Ook kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie van de Faculteit voor Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam: T. (020) 525 4865 of E. communicatie-fmg @ uva . nl

Locatie

Roeterseiland - Gebouw A
Roetersstraat 15
1018 WB Amsterdam
Zaal/kamer: Zaal A

Deelname

Het symposium is bedoeld voor wetenschappers, vaders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Deelname is kosteloos, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen wordt u verzocht om zich aan te melden door middel van het electronische aanmeldformulier.

68. Marije Cornelissen, Europarlementariër voor GroenLinks, genomineerd voor de Vaderdagtrofee m/v 2010

Nominatie Marije Cornelissen (1974)

GroenLinks ontpopt zich de laatste jaren in Nederland, maar ook daarbuiten op Europees niveau, als een politieke partij die de emancipatie van vaders en het vaderschap ook een warm hart toedraagt en die betrokken vaderschap in de politiek steeds meer en beter met concrete en waardevolle maatregelen en voorstellen daadwerkelijk weet te ondersteunen.

Nadat eerst het Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks vanaf eind 2005 het belang van meer politieke steun voor ‘betrokken vaders’ en ‘betrokken vaderschap’ onderkende, kwam het denken binnen GroenLinks over vaderschap in een stroomversnelling nadat hij en Wijnand Duyvendak in het voorjaar van 2007 de progressieve “Vaderverklaring, een oproep aan alle vaders van Nederland”, bestaande uit een zevental actiepunten, opstelden en binnen GroenLinks lanceerden met steun van een aantal bekende Nederlanders, zoals Paul de Leeuw, Robert ten Brink, Ivo de Wijs, Edwin Rutten (Ome Willem), Zeki Arslan, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Vincent Duindam en Jochem van Gelder. En ook niet onbelangrijk, met de steun van en ondertekening door fractieleider Femke Halsema als “one of the guys”. De Vaderverklaring werd binnen GroenLinks in campagnevorm gelanceerd, opengesteld voor ondertekening en kreeg brede steun van ondertekenaars.

Het lanceren van deze Vaderverklaring was overigens een stap waarvoor GroenLinks ook al in 2007 door de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v werd genomineerd. (Zie hier voor het toenmalige nominatierapport van de jury.)

Twee van de zeven actiepunten uit de Vaderverklaring uit 2007 wil ik u hierbij niet onthouden, omdat zij de voorbode vormen tot de huidige inzet van GroenLinks in Europees verband voor een ‘betaald Europees vaderschapsverlof van twee weken’, waarvoor de jury van de Vaderdagtrofee m/v Marije Cornelissen, Europarlementarier voor GroenLinks, vandaag zo van harte nomineert voor de Vaderdagtrofee m/v 2010. Deze beide actiepunten zijn:
1) Wij vaders zijn niet één dag per jaar op Vaderdag vader, maar genieten het hele jaar door van onze kinderen. Wij zijn geen vaders die alleen zondags het vlees snijden. Of die onze kinderen pas leren kennen als we met pensioen zijn.

2) Wij vaders willen niets missen van de snelle ontwikkeling die onze kinderen doormaken. Wij vinden opvoeding, het verzorgen van kinderen en het gezamenlijke huishouden ook onze verantwoordelijkheid. Hoezo zijn dit ‘typische vrouwentaken’? Wij kunnen ook voorlezen, verschonen, wassen, koken, veters strikken, neuzen snuiten en staartjes in haren maken.

Bron: Vaderverklaring, Een oproep aan alle vaders van Nederland; Groenlinks, 2007
Het moet gezegd, bij GroenLinks worden ‘spijkers met koppen’ geslagen voor vaders en betrokken vaderschap. Nog in datzelfde voorjaar op 6 maart 2007 hebben de beide Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Femke Halsema van GroenLinks de steun binnen GroenLinks voor de Vaderverklaring ook vertaald in een politiek initiatief vanuit de Tweede Kamer tot het indienen van het initiatiefwetsvoorstel op het vaderverlof (Wetsinitiatief 31 071) gericht op uitbreiding van het wettelijk betaald kraam- of geboorteverlof voor vaders naar 2 weken. (Nu kent Nederland slechts 2 dagen Vaderschapsverlof, waarmee Nederland hekkesluiter is in Europa. Zie voor een overzicht van Vaderschapsverlof binnen Europa bv. hier.) Dit initiatiefwetsvoorstel, mede gesteund door vakbond FNV, is door de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in de daarop volgende periode ook met veel verve en inspanning verdedigd.

Daartegenover voerde de centrale werkgeversorganisatie VNO/NCW echter ook een actieve en uiteindelijk succesvolle campagne bij het Nederlandse publiek en de overige politieke partijen tegen elke uitbreiding van het vaderverlof voor kersverse vaders op grond van de “door de werkgevers zelf op 300 miljoen Euro geraamde kosten” ervan voor de werkgevers en de naar de mededeling van de werkgevers daardoor “verslechterende Nederlandse concurrentiepositie naar het buitenland”.



De verenigde werkgeversorganisatie VNO/NCW voert een actieve lobbycampagne tegen het wetsinitiatief van GroenLinks in de Tweede Kamer voor twee weken vaderschapsverlof (Bron: VNO/NCW Forum op You Tube; 27 juni 2008)

En ondanks alle inspanningen van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en de diverse gesloten compromissen en aangebrachte aanpassingen om andere politieke partijen toch over de streep te kunnen trekken (zo ging het op het laatst nog slechts om een uitbreiding naar één week ‘babyverlof’, inmiddels wel verbreed naar zowel vaders als meemoeders, en niet langer betaald door de werkgevers maar uit het Algemeen Werkloosheidsfonds) heeft dit wetsinitiatief het in de Tweede Kamer uiteindelijk toch niet gehaald. Op 18 februari 2010 werd het wetsinitiatief uiteindelijk weggestemd met de tegenstemmen van de partijen CDA, PvdA en VVD. Vóór het wetsontwerp stemden de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de PVV.

Daar heeft GroenLinks het echter geenszins bij laten zitten. In de aanloop naar de Europese Verkiezingen van juni 2009, heeft Europarlementarier Marije Cornelissen voor GroenLinks het vaderschapsverlof in 2009 ook binnen de fractie van de Europese Groenen/EFA en in het Europees Parlement op de Europese agenda gezet.

En op 23 februari 2010 stemde een meerderheid van de commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement voor het initiatief van de Europese Groenen/EFA tot twee weken betaald Europees vaderschapsverlof, op te nemen in een Europese richtlijn over zwangerschapsverlof.

Voorafgaande aan de stemming organiseerde de Groene Fractie ook een actie in het Europees Parlement met vaders en kinderen uit Europa (zie foto's). GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was initiatiefnemer van deze actie die belangrijk heeft bijgedragen aan het positieve stemresultaat.

Marije Cornelissen:
"Het Europees Parlement laat met deze stemming zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen."
De volgende stap is nu dat het volledige Europees Parlement de lijn van de commissie vrouwenrechten volgt. Dan zullen de EU-landen hun wetgeving over babyverlof moeten aanpassen aan de huidige tijdsgeest. De tegenstand vanuit Nederland blijft daarbij echter onverminderd groot. CDA-minister Donner is sterk tegen het Europese initiatief van GroenLinks gekant, want langer verlof is in zijn ogen slechts een extra financiële last, en hij heeft al laten weten alles te zullen doen om ook het Europese initiatief te doen stoppen. En ook de tegenstand vanuit de Nederlandse werkgevers blijft, ook tegen uniforme Europese regelgeving die voor alle Europese landen zal gelden waarmee het argument van concurrentievervalsing goeddeels is weggenomen, toch onverminderd groot, en neemt soms ook "demagogische" proporties aan. Zo wist een VNO/NCW-vertegenwoordiger bv. onlangs dreigend te melden op Radio Gelderland: ‘Dan kunnen vaders straks helemaal thuis gaan zitten en daar zijn kinderen dan zeker niet bij gebaat.’ En in hetzelfde interview liet VNO/NCW ook weten: ‘Dat lossen we met elkaar wel op, daar hebben we geen Europese regelgeving voor nodig’.

Terwijl dat laatste, op enkele gunstige uitzonderingen na zoals de werkgevers PriceWaterhouseCoopers, &Samhout, de Gemeente Nijmegen en de Gemeente Apeldoorn die wel kozen voor vaderschapsverlofregelingen, nu juist in de praktijk helemaal niet het geval blijkt te zijn: werknemers en werkgevers komen er juist niet samen uit. Want uit diverse onderzoeken komt naar voren, dat veel vaders juist aarzelen om bij hun werkgever minder werken en ouderschapsverlof aan te vragen vanwege de bedrijfscultuur en i.v.m. de negatieve effecten die zij daarvan vrezen voor hun carriërekansen en loopbaanmogelijkheden.

De Jury nomineert Marije Cornelissen, GroenLinks-Europarlementariër en vice-voorzitter van de Europese Groenen/EFA fractie daarom van harte voor de Vaderdagtrofee m/v 2010, in verband met een Europese regeling van betaald Vaderschapsverlof van twee weken en wenst haar veel succes bij het overwinnen van de tegenstand uit Nederland bij de in het vervolg nog daartoe te zetten stappen.

Namens de Jury van de Vaderdagtrofee m/v 2010


Peter Tromp

Websites:

67. Wouter Bos genomineerd voor Vaderdagtrofee m/v 2010

Nominatie Wouter Bos

Zou er ooit een man zo beschimpt zijn nadat hij besloot voor zijn kinderen te kiezen? Jan Salie-geest! Watjes gedoe! Hypocriet! Bloggers en krantencommentatoren kwamen woorden tekort om hun oordeel uit te spreken over de reden die Wouter Bos aangaf voor zijn vertrek uit de politiek. Gezinnetje stichten? Meer tijd voor je vaderschap? Waar waren de tijden van de mannen van stavast gebleven die in crisisjaren rustig aan het roer bleven staan? Precies, de tijden zijn veranderd. De dagen dat een man zijn identiteit uitsluitend ontleende aan zijn kostwinnerschap liggen al lang achter ons. En, naar het oordeel van de jury, heeft het besluit van Wouter Bos deze verandering een gezicht heeft gegeven.

De meeste commentatoren gingen voorbij aan de moed die achter zijn bekendmaking school. Want, hoeveel gemakkelijker was het niet geweest om te melden dat hij het stokje over droeg aan Job Cohen en zelf een baan bij de EU, het IMF of Unilever of Shell had aanvaard? Niemand die hem hypocrisie of gebrek aan geloofwaardigheid zou verwijten: hij zou aan niemand verantwoording hoeven af te leggen over de mate waarin hij echt betrokken is bij zijn kinderen. Maar Bos had geen behoefte aan een alibi. Hij kwam dapper voor zijn keuze uit, juist in de wetenschap dat hij als watje zou worden weggezet.

De stap van Bos is voor vaders in heel Nederland een belangrijk signaal. Er gaat een evidente voorbeeldwerking vanuit. Als zelfs Wouter Bos voor zijn kinderen kan kiezen, kan ik toch zeker ook een papadag opnemen? Dat Bos zich, dankzij een riante wachtgeldregeling, ’s lands best betaalde huisman kan noemen, is voor de gewone man niet weggelegd, maar toch… het signaal is zonneklaar en we mogen aannemen dat een sociaal-democraat niet de volledige regeling zal opsouperen.

De jury meent dat vooral de indirecte betekenis van de stap van Bos van groot belang is. Met zijn keuze erkent hij immers de waarde van de rol die een vader heeft voor zijn kinderen – én de waarde die zijn kinderen voor hem vertegenwoordigen. Met zijn keuze voor het vaderschap, heeft Bos meer gezegd dan hij ooit in een speech had kunnen doen. Hij weet dat hij als politicus misschien even onvervangbaar kunnen lijken, maar dat hij als vader onmisbaar is. De erkenning van dit feit is de ware betekenis van de stap die Wouter Bos durfde te nemen. De nominatie voor de VaderdagTrofee 2010 is dan ook dik verdiend.

Namens de Jury van de Vaderdagtrofee m/v 2010,

Henk Hanssen

66. Charlotte Lemmens genomineerd voor Vaderdagtrofee m/v 2010


Nominatie Charlotte Lemmens vaderdagtrofee m/v 2010

Charlotte Lemmens komt uit de ideëel/principieel feministische hoek en bewijst dat deze kijk juist goed aansluit bij de eisen van vaders voor een gelijkwaardig ouderschap. Deze breed geïnteresseerde vrouw heeft de laatste jaren in haar drukke bestaan als publiciste, concept- en projectontwikkelaar, innovator en manager veel tijd ingeruimd om aandacht te eisen voor de positie van vaders. Dit deed ze onder andere door opinieartikelen en reacties in diverse kranten en een mooie column op tv. Ze begaf zich ook daadwerkelijk in de vaderbeweging om haar steentje bij te dragen aan de opbouw van een adequaat verzet tegen vaderschapsdiscriminatie.


'Charlotte's Stokpaard' van 4 december 2009 ('Charlotte's Stokpaard' was een vaste TV-Column van Charlotte Lemmens in het VARA-vrouwendiscussieprogramma 'Vrouw en Paard' onder leiding van Hanneke Groenteman)

Haar inspiratie kwam voort uit een aantal ervaringen van haarzelf, en haar directe omgeving met jeugdzorg, kinderbescherming en familierecht.

Al enige jaren geleden, in 2003, reageerde ze, in de vorm van een eigen artikel, op een artikel in de NRC van Theo Richel en Joep Zander over de achterstanden van mannen en vaderschapsdiscriminatie. Daarna nam ze enige tijd deel aan de 'Denktank m/v'. Deze denktank was een initiatief van enige mannen samen met de Directie Emancipatie SWZ in het kader van de campagne “Mannen worden er beter van... en vrouwen ook”. Daarna schreef ze nog een aantal reacties en artikelen. Een hoogtepunt was haar column in Vrouw en Paard waar zij het, als vast columnist opnam voor de positie van vaders.

Bij dit soort optredens werd zij overstelpt met reacties van vaders in distress. Ze beperkte zich ook deze keer niet tot een verbaal optreden maar sloot zich aan bij een nieuwe denktank over ouderschap de zogenaamde BONS-groep waarbinnen zij zich zeer actief toonde.

De jury heeft enige twijfel moeten overwinnen met de vraag of er wel gekozen zou moeten worden voor een vrouw als genomineerde. De vraag is gerechtigd of het niet juist goed is elke keer te benadrukken dat mannen en vaders moeten leren voor zichzelf op te komen. Iets wat ze in het kader van vaderschap vaak slecht lukt, maar wat eerlijk gezegd ook erg moeilijk is. Vrouwen worden vaak sneller als serieuze partner gezien in discussies over ouderschap en zelfs in discussies die specifiek gaan over vaderschap. Deze positie is enerzijds een mogelijkheid die gebruikt moet worden, een uitdaging. Anderzijds, het zal duidelijk zijn, draagt het an sich de discriminatie in zich en kan het licht tot constateringen leiden dat de mannen- en vaderbeweging eigenlijk door vrouwen gedragen wordt.

De jury is van mening dat Charlotte Lemmens tussen deze valkuilen door een mooie weg heeft gekozen en mannen en vaders in hun waarde laat, maar haar verantwoordelijkheid neemt na het constateren van het onrecht.

De jury heeft daarbij een vergelijking menen te moeten trekken met de positie van mannen in de eerste en tweede golf van het feminisme. In de eerste golf dreigden vrouwen ondergeschikt te raken aan de algemenere strijd van de arbeidersklasse en onder de hoede te blijven van de grote vechters in die sfeer. In de tweede golf speelden mannen ook een grote rol, waren volgens sommigen zelfs initiatiefnemer (Maagdenhuis). Terecht nam de vrouwenbeweging hier iets meer afstand van. Misschien teveel uiteindelijk. We hopen in Charlotte Lemmens een maatje te kunnen blijven zien voor vaders in distress.

Op grond van haar betekenis voor de vaderbeweging, met name ook in het afgelopen jaar nomineert de jury Charlotte Lemmens voor de Vaderdagtrofee m/v 2010.

Namens de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v 2010,

Joep Zander

65. Orville Breeveld (Vitamine V) en Glenn Helberg (OCaN) samen genomineerd voor Vaderdagtrofee m/v 2010

Emancipatie van vaderschap in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Nederland

Opgroeien zonder vader is voor veel Surinaamse en Antilliaanse jongeren, ook in Nederland, helaas een normale zaak. Tegelijkertijd veroorzaakt het veel leed bij kinderen. Leed dat vaak niet wordt uitgesproken.

Het afgelopen jaar hebben twee personen zich (wederom) bijzonder ingezet voor de emancipatie van met name Surinaamse en Antilliaanse vaders, namelijk Glenn Helberg en Orville Breeveld.


Glenn Helberg is kinder- en jeugdpsychiater en is daarnaast intensief betrokken bij diverse projecten voor Antillianen en Arubanen. Hij is voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en heeft zich meerdere malen met veel energie ingezet voor de dwingende registratie van vaderschap, een wettelijke vaststelling van het juridische vaderschap. Hij heeft daarbij benadrukt dat van elk kind bij de geboorte bekend moet zijn wie de vader is, even vanzelfsprekend als dat nu voor de moeder het geval is.

Orville Breeveld is naast een veelzijdig talent, - hij is o.a. actief als muzikant, zelfstandig ondernemer en artistiek leider -, ook een betrokken vader en initiatiefnemer van het platform ‘VITAMINE V’, waarbij de ‘V’ staat voor ‘Vader’.

VITAMINE V zoekt in ontspannen sfeer naar de verhalen over vaderschap en creëert de noodzakelijke dialoog rondom vaderschap. Kernthema is dat vaders onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat vaders hun vaderrol vroeg in het leven van hun kinderen invullen en dat ook blijvend doen: een appel aan de grote verantwoordelijkheid van met name (a.s.) jonge Surinaamse en Antilliaanse vaders.


Onder de noemer 'Vaderschap is een voorrecht' organiseerde VITAMINE V in november 2009 een avond in het Amsterdamse Bijlmerparktheater. Glenn Helberg en Orville Breeveld vonden elkaar daar in een – vanuit hun eigen leefwereld en expertise en op hun eigen wijze vormgegeven – vurig pleidooi voor het grote belang en de erkenning van vaderschap.

Vanwege hun grote betekenis voor de (her)waardering en emancipatie van het Surinaamse en Antilliaanse vaderschap nomineert de Jury Glenn Helberg en Orville Breeveld van harte en met overtuiging voor de Vaderdagtrofee 2010.

Namens de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v 2010,

Louis Tavecchio

vrijdag 21 mei 2010

54. Em. prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar Pedagogiek, UvA / lector Vraaggerichte Methodiekontwikkeling en Onderzoek, HvA

Em. prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar Pedagogiek, UvA - Rol en pedagogische betekenis van vaders

CV Louis Tavecchio

Louis Tavecchio (1946) studeerde na zijn gymnasiumopleiding psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1971 doctoraalexamen deed en in 1977 promoveerde op het proefschrift Quantification of Teaching Behavior in Physical Education. A methodological study. Daarnaast volgde hij in de periode 1973-1975 de postdoctorale opleiding Gedragstherapie van de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapie die werd afgesloten met de registratie (1976) als gedragstherapeut.

Eind 1975 trad hij in dienst van de Universiteit Leiden waar hij tot begin 2007 werkzaam was. In 1985 werd hij benoemd tot UHD Gezinspedagogiek. In die periode was hij nauw betrokken bij het project ‘Vroegkinderlijke Opvoeding’, waarin de nadruk lag op empirisch onderzoek naar gehechtheidrelaties (attachment).

In de jaren negentig voerde hij in toenemende mate ook onderzoek uit in opdracht van anderen, waaronder onderzoek naar thuisloze jongeren en het eerste serieuze onderzoek naar de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. In Leiden gaf hij lange tijd onderwijs in methoden & technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek en statistiek en later ook op het gebied van gezinsopvoeding, kinderopvang buitenshuis en (preventie van) ontwikkelings- en opvoedingsproblemen. Verder was hij regelmatig (als copromotor) betrokken bij promoties op de afdelingen Gezinspedagogiek en Onderwijskunde. Van 1989-1995 was hij voorzitter van de Werkgemeenschap Empirisch Gezinspedagogisch Onderzoek van NWO/PEDON.

In 2001 keerde hij terug bij de UvA als bijzonder hoogleraar ‘Empirisch onderzoek naar en theorievorming over pedagogische aspecten van praktijk en kwaliteit van kinderopvang’. Daarnaast houdt hij zich bezig met seksespecifieke ontwikkeling en opvoeding (met name van jongens) en met de rol en pedagogische betekenis van vaders. Hij is coördinator en samen met collega-hoogleraar Marianne Riksen-Walraven (Radboud Universiteit Nijmegen) projectleider van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek, dat sinds 2002 een grootschalig 4-fasen project uitvoert naar de pedagogische kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang. Hij is voorts staflid van de onderzoeksschool Institute for the Study of Education and Human Development (ISED), redacteur van Kind en Adolescent Review en hoofdredacteur van het tijdschrift Pedagogiek.Op 3 maart 2011 nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam i.v.m. het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Begin 2007 werd Louis Tavecchio benoemd tot Lector Vraaggerichte Methodiekontwikkeling en Onderzoek, inmiddels Lector Emeritus Vraaggerichte Methodiekontwikkeling en Onderzoek, bij het kenniscentrum van het domein Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is gehuwd, heeft een zoon, twee dochters en twee kleindochters

53. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum

Drs. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum - Hoe zit het met gelijkwaardig ouderschap? De positie van (gescheiden) vaders in wet- en regelgeving

CV Peter Tromp

Na zijn HBS-B opleiding en kandidaatsexamens in zowel pedagogische als andragogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, studeerde Peter Tromp in 1981 af aan de Universiteit van Amsterdam in de Pedagogie, met als specialisatie onderwijskunde en als bijvakken communicatiewetenschappen en onderwijspsychologie.

Daarna is hij als projectleider jongereneducatie in dienst getreden bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) en was daar ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de landelijke verkeersveiligheidscampagne "Wij gaan weer naar school" (nu "De scholen zijn weer begonnen" geheten) voor schoolkinderen en scholieren, de leerplanontwikkeling voor verkeerseducatie in de onderbouw van het voortgezet onderwijs in samenwerking met de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) uit Enschede en de ontwikkeling en implementatie van het meest succesvolle lespakket voor verkeerseducatie in de onderbouw van het voortgezet onderwijs van de afgelopen decennia, de onderwijsaction kit 'Doorgaand Verkeer', op de scholen ook wel kortweg de 'leskist' geheten. Verder was Peter Tromp vanuit VVN ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitgave van het eerste 'Fietscursuspakket voor Turkse en Marokkaanse Vrouwen', voor de ontwikkeling van het schoolorganisatieconcept "De Groene en Verkeersveilige School" en voor de ontwikkeling van het langst aaneengesloten uitgezonden televisiespotje 'ooit' op de Nederlandse televisie (het spotje werd 23 jaar lang door de Nederlandse omroepen uitgezonden), de zgn. 'Vliegerspot', een 'taalloos' spotje over de verkeersveiligheid van jonge kinderen, dat in het kader van het Europees Jaar voor de Verkeersveiligheid (1986) ook over de hele wereld over de televisie is uitgezonden.

Na zijn periode bij VVN werd Peter Tromp eerst adjunct-afdelingshoofd educatieve projecten aan het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (ITS) van de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij ondermeer verder betrokken was bij de ontwikkeling en implementatie van het schoolorganisatieconcept "De Groene en Verkeersveilige School". En later werd hij communicatieadviseur bij de Gemeente Utrecht.

Verder is Peter Tromp nu al ruim 15 jaar actief bezig om het vaderschap een vriendelijker maar ook prominenter gezicht te geven. Na eerst het vice-voorzitterchap en voorzitterschap van de oudervereniging 'Ouders Voor Kinderen' (OVK), werd hij vervolgens eerst vice-voorzitter en dan voorzitter van 'Stichting Kind en Omgangsrecht' (SKO). Dat laatste is hij nog steeds.

Daarnaast was hij als nationaal woordvoerder en regionaal coördinator vanaf de start eveneens actief betrokken bij de oprichting van de Nederlandse tak van Fathers4Justice (F4J), een ouderorganisatie die op vreedzame en ludieke wijze campagne voerde voor 'gelijkwaardig ouderschap' en 'het recht van kinderen op beide ouders' na een (echt)scheiding.

In 2004 heeft Peter Tromp vanuit de Stichting Kind en Omgangsrecht als coördinator in Utrecht het Vader Kennis Centrum opgezet. Volgens haar missie is het Vader Kennis Centrum gericht:
"op het ontsluiten van informatie en kennis die eraan bijdraagt om de rol van mannen en vaders bij de opvoeding van, de zorg voor en het onderwijs aan kinderen op waarde te schatten en met overheidsbeleid te ondersteunen op een wijze die aan inzet en betrokkenheid van vaders voor hun kinderen en aan de gelijkwaardigheid van vaders aan moeders als ouders recht doet. Een kind heeft recht op de gelijkwaardige zorg en betrokkenheid van beide ouders en beide genders. In gezinsverband - óók na een scheiding – maar ook in de kinderopvang, op school en in de andere levensgebieden van kinderen."

Met het Vader Kennis Centrum wil hij een volwaardige rol van beide ouders bij de opvoeding van kinderen bevorderen. Het verliezen van het contact na een scheiding tussen kinderen en hun vader is daarbij een groot probleem in Nederland. Peter Tromp probeert via samenwerking er op alle mogelijke manieren aan bij te dragen dat vaders een volwaardige rol blijven behouden in Nederland.

Peter Tromp was verder in 2007 vanuit het Vader Kennis Centrum de initiatiefnemer tot het instellen van de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v die dit jaar voor de vierde maal wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. Louis Tavecchio. Ook was hij in 2007 de initiatiefnemer en organisator van de eerste Vadertop m/v, de voorloper van het huidige Vaderschapssymposium dat dit jaar voor de tweede maal door het Vader Kennis Centrum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en IkVader.nl georganiseerd wordt.

Peter Tromp is (gescheiden) vader van twee kinderen, een zoon en een dochter.

Websites ondermeer:

52. Joep Zander, pedagoog en beeldend kunstenaar

Joep Zander, pedagoog en beeldend kunstenaar - Herstelmogelijkheden voor ouder-kindrelaties na ouderverstoting

Samenvatting van 'Herstelmogelijkheden voor ouder-kindrelaties na ouderverstoting'

Ouderverstotingssyndroom is een verschijnsel dat hoe langer hoe meer herkend wordt door  juristen en gedragsdeskundigen. Vorig jaar ging Joep Zander in op de definitie, kenmerken en achtergronden van dit verschijnsel. Dit jaar komt na een algemene introductie uitgebreider aan de orde wat we met dit verschijnsel moeten, hoe we voor kinderen, vroegtijdig dan wel later in hun volwassenheid, mogelijkheden voor herstel kunnen bieden. Joep gaat in op individuele en maatschappelijke factoren die aan een herstel kunnen bijdragen en belicht een aantal opties om de condities te verbeteren waaronder dit herstel kan plaatsvinden.Joep zal het verschijnsel tevens nadrukkelijk plaatsen binnen het kader van de historische en actuele positie van het vaderschap.

CV Joep Zander

Joep Zander is pedagoog (Universiteit van Utrecht) en kunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in het thema ouders en recht. Met name vaders en de opvoeding van kinderen hebben zijn speciale aandacht. Joep heeft inmiddels vier boeken op zijn naam staan en schrijft diverse artikelen over vaders en gelijkwaardig ouderschap. Hij heeft twee kinderen en zorgt nog steeds met heel veel plezier voor zijn zoon Joshua. Regelmatig geeft hij lezingen over ouderverstotingssyndroom en vaderschap.

Joep Zander: joep.nl.nu

51. Henk Hanssen, hoofdredacteur IkVader.nl

Henk Hanssen, hoofdredacteur IkVader.nl: Zijn vaders slappe zakken ? Vaderschap in het jaar 2009-2010

CV Henk Hanssen

Henk Hanssen is van origine journalist. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij schreef honderden reportages, interviews en achtergrondverhalen voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, Panorama, Playboy, Reizen, Elle, De Zaak en Men’s Health. Daarnaast werkte hij als copywriter voor reclamebureaus. Toen Hanssen een kleine tien jaar geleden hoorde dat hij vader werd, schrok hij zich een ongeluk. Hij rende naar de boekhandel op zoek naar een boek dat hem op een moderne manier vertelde wat hij kon verwachten. Omdat hij geen geschikt boek vond, besloot hij zelf de pen ter hand te nemen. Hij schreef de 9 Maanden Gids voor Mannen, een boek dat mannen stap voor stap naar de komst van hun eerste kind loodst, een Kraamkalender voor mannen en de bestseller Babymanagement, een boek dat binnenkort ook in de VS verschijnt. In dit boek gebruikt hij managementtaal om zijn lezers de beginselen van babyverzorging bij te brengen. Tegelijkertijd begon hij de website IkVader.nl. Doelstelling: mannen informeren over het vaderschap op een manier die hen aanspreekt. Dus: geen verkleinwoordjes, geen pasteltintjes en veel humor. De site is sinds zijn start in 2001 een groot succes. IkVader is een vaste deelnemer aan de Negenmaandenbeurs in de Amsterdam RAI waar Hanssen workshops en presentaties verzorgt. Hanssen schrijft columns en opiniestukken en wordt veelvuldig gevraagd als gast in radio en tv-shows om zijn visie op het vaderschap te geven. In 2007 werd hij door het mannenblad Men’s Health geschaard tot de 75 invloedrijkste mannen van Nederland. In 2009 riep feministisch maandblad Opzij hem uit tot Voorbeeldman.

50. Aankondiging 18 juni a.s. : Uitreiking Vaderdagtrofee m/v 2010 en Vaderschapssymposium

Universiteit van Amsterdam, Vader Kennis Centrum en IkVader.nl houden jaarlijkse Vadertop

Vrijdag 18 juni 2010; 12:00 - 18:00 uur

Hoe belangrijk zijn vaders voor kinderen? Wat is hun (gewenste) rol en positie? Die vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse symposium over vaderschap op vrijdag 18 juni 2010, dat op initiatief van Vader Kennis Centrum wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, het Vader Kennis Centrum en IkVader.nl. Wetenschappers, vaders en andere betrokkenen geven hun visie op het vaderschap. Aan het eind van de dag vindt voor de vierde maal de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v 2010.

Aanleiding voor het inmiddels jaarlijkse vaderschapssymposium, waarbij topwetenschappers hun visie geven op het vaderschap, is het fenomeen vaderdag.

De Vaderdagtrofee m/v, die aan het eind van het symposium wordt uitgereikt, is een initiatief van het Vader Kennis Centrum georganiseerd in samenwerking met IkVader.nl en de Universiteit van Amsterdam. De trofee wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest heeft ingespannen voor kinderen en hun vaders. De trofee werd eerder gewonnen door de SP-Tweede-Kamerfractie (2007), oud-luchtmachtpiloot en vader Jan Steen (2008) en vader Peter Brons en de politie Friesland (2009).

Dit jaar zijn de vier genomineerden voor de trofee: Europoliticus Marije Cornelissen van GroenLinks en the Greens in het Europees Parlement voor het initiatief tot twee weken betaald Europees vaderschapsverlof; oud-politicus Wouter Bos voor zijn spraakmakende keuze voor zijn gezin; kinderpsychiater Glenn Helberg (OCaN) en vader en muzikant Orville Breeveld (Vitamine V) voor hun initiatief voor Caribische vaders; en publiciste en concept- en projectontwikkelaar Charlotte Lemmens voor haar pleidooi voor gelijke rechten voor (gescheiden) vaders.

Voor informatie en de juryrapporten over deze vier genomineerden verwijzen we naar de website van de Vaderdagtrofee m/v 2010 op vaderdagtrofee.blogspot.com

Vaderschapssymposium: "Betrokken vaderschap: Meerwaarde voor de ontwikkeling van het kind"

Tijdstip: Vrijdag 18 juni (12.00 - 18.00 uur), Dagvoorzitter: Howard Komproe (vader en stand-up comedian); Locatie: Universiteit van Amsterdam, Roetersstraat 15, Amsterdam, gebouw A, Zaal A (AB40).

Programma (zaal open vanaf 12.00 uur)

12.00 - 12.30 uur: Zaal open: Inloop en inschrijving, koffie, thee
(Guido Schaake, vader en performer: Muzikale bijdrage)

12.30 uur: Opening door dagvoorzitter Howard Komproe - Introductie: Inhoud, doel en betekenis van programma

12.35 - 12.50: Prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar Pedagogiek, UvA - Rol en pedagogische betekenis van vaders

12.50 - 13.05: Sophie Borghouts, pedagoge - Vaders en Spel: Een unieke en betekenisvolle bijdrage aan de ontwikkeling

13.05 - 13.30: Prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica (UvL), bijzonder hoogleraar kosmologie (UvA) en beeldend kunstenaar  - Christiaan Huygens, beroemd zoon van een alleenstaande vader (met korte uitloop voor vragen)

13.35 - 13.45: Guido Schaake, vader en performer: Muzikaal intermezzo

13.45 - 14.10: Prof. dr. Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur, Radboud Universiteit: 'En de rest is flauwekul …: Column over de noodzaak van het vaderschap.’

14.10 - 14.30: Joep Zander, pedagoog en beeldend kunstenaar - Herstelmogelijkheden voor ouder-kindrelaties na ouderverstoting

14.30 - 14.40: Guido Schaake, vader en performer: Muzikale bijdrage

14.40 - 15.00: Koffiepauze

15.00 - 15.25: Dr. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR Rotterdam - Papa's leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen

15.25 - 15.40: Henk Hanssen, hoofdredacteur IkVader.nl: Zijn vaders slappe zakken ? Vaderschap in het jaar 2009-2010

15.40 - 16.00: Drs. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum - Hoe zit het met gelijkwaardig ouderschap? De positie van (gescheiden) vaders in wet- en regelgeving

16.00 - 16.50: Bekendmaking winnaar Vaderdagtrofee m/v 2010:
Presentatie juryrapporten voor de genomineerden door de jury en de bekendmaking van de winnaar van de trofee in 2010 door juryvoorzitter prof. dr. Louis Tavecchio

16.50 - 17.00: Afsluiting door Howard Komproe (dagvoorzitter)

Vanaf 17.00: Muzikale uitluiding (Guido Schaake, vader en performer), borrelen hapjes

Aanmelding

Aanmeldformulier: Symposium over vaderschap

Contact

  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum: T. (030) 238 3636, M. (06) 2450 6249 of E. vaderkenniscentrum @ gmail . com
  • Ook kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie van de Faculteit voor Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam: T. (020) 525 4865 of E. communicatie-fmg @ uva . nl

Locatie

Roeterseiland - Gebouw A
Roetersstraat 15
1018 WB Amsterdam
Zaal/kamer: Zaal A

Deelname

Het symposium is bedoeld voor wetenschappers, vaders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Deelname is kosteloos, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen wordt u verzocht om zich aan te melden door middel van het electronische aanmeldformulier.

49. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica en bijzonder hoogleraar kosmologie en beeldend kunstenaar

Prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica (UvL), bijzonder hoogleraar kosmologie (UvA) en beeldend kunstenaar  - Christiaan Huygens, beroemd zoon van een alleenstaande vader (met korte uitloop voor vragen)

Mini-CV van Vincent Icke

Vincent Icke is gewoon hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde te Utrecht, en promoveerde in 1972 te Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en grote-schaal structuur in het Heelal. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology. Na een vijftal jaren als docent aan de Universiteit van Minnesota kwam hij in 1983 naar Leiden. Op dit moment gaat zijn belangstelling in het onderzoek voornamelijk uit naar kosmologie, de ‘kosmologische constante’, het ontstaan van structuur in het Heelal, en stralingshydrodynamica. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de Faculteit der Kunsten aan Universiteit Leiden.

Naast zijn academisch werk heeft Vincent Icke een actieve belangstelling voor de popularisatie van de wetenschappen. De derde druk van zijn boek The Force of Symmetry, waarin de moderne ontwikkelingen in de theorie van deeltjes voor algemeen publiek worden uitgelegd, verscheen bij Cambridge University Press. Verder schreef hij Krachten, Christiaan Huygens in de OVTT, Niks Relatief en De ruimte van Christiaan Huygens. Ook is hij co-auteur van de Canon van de natuurkunde.
Verzamelingen van zijn columns verschenen als De eekhoornformule, Passie en precisie en Dat kan ik mij niet voorstellen.

Vincent Icke is tevens beeldend kunstenaar, wiens werk een breed terrein van stijlen, media, toepassingen en concepten bestrijkt. Hij was gastdocent aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts in Amsterdam en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hij schreef een maandelijkse column voor NRC Handelsblad en is free-lance medewerker van de VPRO en de VARA. Hij nam deel aan meer dan honderd producties voor radio en TV.

Websites:
http://www.strw.LeidenUniv.nl/icke
http://www.alien-art.nl

3 november 2009

48. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR

Dr. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR Rotterdam - Papa's leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen

Samenvatting van 'Papa’s leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen'

Het krijgen van kinderen heeft gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. De meeste studies die deze relatie onderzoeken richten zich op vrouwen. De focus op vrouwen is niet alleen gebaseerd op de redenering dat het krijgen van kinderen grotere gevolgen heeft voor de vrouw omdat zij de kinderen baart, maar is ook gebaseerd op de aanname dat ouderschap centraler staat in het leven van vrouwen dan dat van mannen. Gesteund door recente buitenlandse onderzoeken en mijn eigen promotie-onderzoek bekritiseer ik deze aanname. Vaderschap heeft een aanzienlijke impact op het leven van mannen. Sterke verschillen worden bijvoorbeeld gevonden tussen mannen met en zonder kinderen op het gebied van gezondheid en gezond gedrag: vaders roken minder vaak dan kinderloze mannen, drinken minder en sporten meer. Dit suggereert dat het hebben van kinderen een stimulans is om gezond te leven. Ik laat zien dat dit effect inderdaad doorwerkt naar de gezondheid op de latere leeftijd: papa’s leven langer dan kinderloze mannen.


CV Renske Keizer

Renske Keizer (1983) is op 12 Februari 2010 aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op haar onderzoek 'Remaining childless. Causes and consequences from a life course perspective'. Tijdens haar promotie-onderzoek was zij verbonden aan het ICS (Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology en werkte zij op het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Tegenwoordig is zij als post-doc onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), afdeling Sociologie, waar zij zich voornamelijk richt op vaderschap.

47. Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur, Radboud Universiteit

Prof. dr. Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en Literatuur, Radboud Universiteit: 'En de rest is flauwekul …: Column over de noodzaak van het vaderschap.’

CV Ger Groot

Ger Groot (1954) is hoogleraar ‘Filosofie en literatuur’ aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en doceert filosofische antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is medewerker voor filosofie en literatuur bij NRC-Handelsblad en columnist bij Trouw. Daarnaast levert hij regelmatig bijdragen aan wijsgerige, literaire en culturele tijdschriften, vooral op het gebied van de cultuurfilosofie en het hedendaagse Franse denken. Hij publiceerde o.a. de boeken Twee zielen (1998), Vier ongemakkelijke filosofen (2003), De gelukkigste illusies (2008) en Papierverwerkende industrie (2009) en de cd-hoorcolleges De menselijke toon (2008) en Moderne Franse filosofen (2010).

Gerelateerde artikelen:
  • "En de rest is flauwekul… - De noodzaak van het vaderschap" - Column van Ger Groot uitgesproken op 18 juni 2010 tijdens het Symposium Vaderschap aan de Universiteit van Amsterdam: http://vaderdagtrofee.blogspot.com/2010/06/88.html
  • “Waarom is het huwelijk zo onverwoestbaar?” Column van filosoof Ger Groot over de huwelijksmythe in Trouw van 15 juli 2010 (met als hamvraag van het Vaderkenniscentrum: 'Is het huwelijk nu politiek-maatschappelijk gezien een partnerdiade of een zorgtriade?'): http://vaderkenniscentrum.blogspot.com/2010/07/545.html
  • Interview met filosoof Ger Groot (Erasmus Universiteit) over het belang van beide ouders en de ramp van vaderloze gezinnen; Filosofie Magazine, Uit het nieuws: Het gezin, Door Johan van de Werken, Nummer 5 (jrg. 2007): http://vaderkenniscentrum.blogspot.com/2007/06/9.html

46. Howard Komproe, dagvoorzitter, vader en stand-up comedian

CV Howard Komproe

Howard Komproe werd in 1971 geboren in Den Haag. Al op vroege leeftijd was hij geïnteresseerd in het theater. Na de lagere school ging hij naar de balletmavo in Rotterdam. Komproe bracht een verplichte tijd in dienst door voordat hij naar de toneelschool in Utrecht ging. Toen hij naam begon te maken als stand-up comedian in het party- en clubcircuit, verliet hij de toneelschool en deed auditie bij Comedytrain.

Nadat hij zich had aangesloten bij Comedytrain richtte hij samen met Najib Amhali het comedy-quintet ‘Freshwagon’ op waarmee hij vaak op het podium stond. Naast het theater werkt Komproe ook voor televisie en radio. Zo had hij een hoofdrol in de Veronica-serie ‘Westzijde Posse’ en had hij een eigen radioshow op Talkradio. Ook presenteerde hij vele grote festivals.

In 2000 stond Komproe voor het eerst met een soloprogramma in het theater. Inmiddels heeft hij vijf avondvullende cabaretvoorstellingen op zijn naam staan.

Howard Komproe – Kinderen
Bron: VARA HumorTV - Cabaretier Howard Komproe - Voorstelling Amsterdam Comedy Festival 2008



Howard Komproe op het internet:

45. Guido Schaake, vader en performer

CV Guido Schaake (1973)

Luister hier naar het nummer 'Vaderlijk Denken' van Guido Schaake

Guido studeerde af als student Cultuur en Beleid op de richting festivals en producties binnen de specialisatie muziek. Zo organiseert hij in 1999 een deelproject van Racism Beat It, The Young, Colourful and Talented Show met zang, dans, rap en een live band. Als gitarist/zanger treedt hij sindsdien op met diverse coverbands, waaronder de professionele, commerciële 80’s band MOVE, waarvan hij ook de verkoop doet.

Daarna begint hij als conservatoriumstudent gitaar, Pop en Jazz met het veelbelovende commentaar: ‘Je feeling is briljant.’ Inmiddels is hij Bachelor in Music en heeft hij zich ontwikkeld tot een allround performer, gitarist en zanger.

Vanaf 2004 heeft Guido al zijn werkzaamheden als musicus samengebracht in één bedrijf: Maatwerk in Muziek. In 2006 begint hij te werken aan een geheel eigen liedjesprogramma: Lief ’t Leven over het gevoelsleven van een man die vader wordt en wat dat met hem doet.

In 2008 voegt hij zich bij Het Muziektheater Collectief en komt er een nieuwe discipline bij: hij speelt, zingt en acteert in Vlieg! en Meneertje Brul. Voor die laatste voorstelling componeert hij ook de muziek.

Guido is pas af met een gitaar in zijn handen en het publiek in zijn armen!

44. Sophie Borghouts, pedagoge

Sophie Borghouts, pedagoge - Vaders en Spel: Een unieke en betekenisvolle bijdrage aan de ontwikkeling

CV Sophie Borghouts (1986)

Sophie Borghouts studeert vanaf september 2006 Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Als extra vak heeft zij naast haar studie Pedagogische Wetenschappen in het tweede studiejaar (2007/2008) de cursus 'Kinderen en Ontwikkeling' gevolgd. Deze cursus duurde een half jaar waarin veel onderwerpen rondom kinderen in ontwikkelingslanden zijn behandeld, de problematiek, hoe ga je te werk, wat kun je doen vanaf hier en daar ter plekke enz.

In haar derde studiejaar heeft zij naast haar bachelor vakken verder de extra cursus 'Childcare: Amsterdam meets Berlin' gevolgd, een internationale cursus (voertaal Engels) over kwaliteit en effecten van kinderopvang (0-12 jaar). De cursus bestond uit een 3-daags seminar in Berlijn met (gast)colleges, evaluaties van (international) onderzoek en bezoeken aan een aantal instellingen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Voor de verder wekelijks gegeven colleges door een Nederlandse en Duitse hoogleraar en de groepsopdrachten bij deze cursus, werd door docenten en studenten gebruik gemaakt van de teleconferentie-faciliteiten van de Universiteit van Amsterdam.

Opleidingen
September 1999 – Mei 2005: Middelbare school, Kennemer Lyceum. VWO diploma behaald.
September 2006 – heden: Universiteit van Amsterdam. Opleiding: Pedagogische Wetenschappen.

42. 'Op een mooie pinksterdag' van Annie M.G. Schmidt

Op Een Mooie Pinksterdag - Leen Jongewaard en André van den Heuvel

Bron: YouTube - Sixtiesbrowser — 12 december 2009



Op een mooie pinksterdag - Jongewaard en van den Heuvel

Bron: YouTube - That's the question — 30 augustus 2007

Het nummer 'Op een mooie pinksterdag' komt uit de musical 'Heerlijk duurt het langst' van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Echt vlot wilde de tekst niet meer komen, toen leen Jongewaard en André van den Heuvel het nummer nog eens zongen tijdens de uitreiking van de Televizierring in 1970 - twee jaar nadat de musical geëindigd was. Leen Jongewaard heeft zowaar de tekst voor z'n neus, toch verrassend voor een nummer dat hij honderden keren gezongen heeft!



Ja zuster, nee zuster (1966-1968)

Bron: YouTube - Riccardo Bruero — 19 september 2007

Originele televisiebeelden (fragmenten) van de liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uit de in de jaren zestig populaire televisieserie 'Ja zuster, nee zuster'. Met Hetty Blok, Leen Jongewaard, Piet Hendriks, Wim Sonneveld.
Liedjes: Stekkie van de fuchsia, Ja zuster nee zuster, Op een mooie Pinksterdag, Duiffies, In een rijtuigie.



LIEDJESTEKST ‘OP EEN MOOIE PINKSTERDAG’ - LEEN JONGEWAARD & ANDRÉ VAN DEN HEUVEL

(A.M.G. Schmidt, H. Bannink)

In 1961 leren Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink elkaar kennen. Samen schrijven ze de eerste Nederlandse musical ‘Heerlijk Duurt Het Langst’ die in 1965 in première gaat. ‘Op Een Mooie Pinksterdag’ is het bekendste liedje uit de musical.

Philips 333 675 JF

Liedjestekst:

Op een mooie Pinksterdag
Als het even kon
Liep ik met mijn dochter aan het handje 
in het parrekie te kuieren in de zon
Gingen madeliefjes plukken
Eendjes voeren
Eindeloos
Kijk nou toch, je jurk wordt nat
Je handjes vuil
En papa boos

Vader was een mooie held
Vader was de baas
Vader was een duidelijke mengeling 
van Onze Lieve Heer en Sinterklaas
Ben je bang voor 't hondje
Hondje bijt niet
Papa zegt dat hij niet bijt
Op een mooie Pinksterdag
Met de kleine meid

Als het kindje groter wordt
Roossie in de knop
Zou je tegen alle grote jongens willen zeggen: 
"Handen thuis en lazer op"
Hebbu dat nou ook meneer?
Jawel, meneer
Precies als iedereen
Op een mooie Pinksterdag
Laat ze je alleen

Morgen kan ze zwanger zijn
't Kan ook nog vandaag
't Kan van de behanger zijn 
of van een Franse zanger zijn
Of iemand uit Den Haag
Vader kan gaan smeken
En gaan preken
Tot hij purper ziet
Vader zegt: "Pas op, m'n kind
Dat hondje bijt"
Ze luistert niet

Vader is een hypocriet
Vader is een nul
Vader is er enkel en alleen maar voor de centen 
en de rest is flauwekul
Ik wou dat ik nog één keer
Met mijn dochter
Aan het handje lopen kon
Op een mooie Pinksterdag
Samen in de zon