donderdag 27 mei 2010

65. Orville Breeveld (Vitamine V) en Glenn Helberg (OCaN) samen genomineerd voor Vaderdagtrofee m/v 2010

Emancipatie van vaderschap in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Nederland

Opgroeien zonder vader is voor veel Surinaamse en Antilliaanse jongeren, ook in Nederland, helaas een normale zaak. Tegelijkertijd veroorzaakt het veel leed bij kinderen. Leed dat vaak niet wordt uitgesproken.

Het afgelopen jaar hebben twee personen zich (wederom) bijzonder ingezet voor de emancipatie van met name Surinaamse en Antilliaanse vaders, namelijk Glenn Helberg en Orville Breeveld.


Glenn Helberg is kinder- en jeugdpsychiater en is daarnaast intensief betrokken bij diverse projecten voor Antillianen en Arubanen. Hij is voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en heeft zich meerdere malen met veel energie ingezet voor de dwingende registratie van vaderschap, een wettelijke vaststelling van het juridische vaderschap. Hij heeft daarbij benadrukt dat van elk kind bij de geboorte bekend moet zijn wie de vader is, even vanzelfsprekend als dat nu voor de moeder het geval is.

Orville Breeveld is naast een veelzijdig talent, - hij is o.a. actief als muzikant, zelfstandig ondernemer en artistiek leider -, ook een betrokken vader en initiatiefnemer van het platform ‘VITAMINE V’, waarbij de ‘V’ staat voor ‘Vader’.

VITAMINE V zoekt in ontspannen sfeer naar de verhalen over vaderschap en creëert de noodzakelijke dialoog rondom vaderschap. Kernthema is dat vaders onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat vaders hun vaderrol vroeg in het leven van hun kinderen invullen en dat ook blijvend doen: een appel aan de grote verantwoordelijkheid van met name (a.s.) jonge Surinaamse en Antilliaanse vaders.


Onder de noemer 'Vaderschap is een voorrecht' organiseerde VITAMINE V in november 2009 een avond in het Amsterdamse Bijlmerparktheater. Glenn Helberg en Orville Breeveld vonden elkaar daar in een – vanuit hun eigen leefwereld en expertise en op hun eigen wijze vormgegeven – vurig pleidooi voor het grote belang en de erkenning van vaderschap.

Vanwege hun grote betekenis voor de (her)waardering en emancipatie van het Surinaamse en Antilliaanse vaderschap nomineert de Jury Glenn Helberg en Orville Breeveld van harte en met overtuiging voor de Vaderdagtrofee 2010.

Namens de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v 2010,

Louis Tavecchio

1 opmerking:

Unknown zei

Dit vind ik een heel goed voornemen, want zowel Glen Helberg als Orville Breeveld geven zo een belangrijk signaal naar de antilliaanse en surinaamse gemeenschap hier en overzee.
Zij zetten andere mannen en vrouwen aan het denken over de wijze waarop wij invulling willen geven aan goed vaderschap en hoe wij de persoonlijke ontwikkeling van ons kinderen en onszelf kunnen verwezenlijken, teneinde de kwalitieit van leven van ons nageslacht te verbeteren.
Ik hoop van harte dat jullie worden genomineerd. Onze vaders hebben jullie nodig!
Vivian Mendeszoon