vrijdag 21 mei 2010

53. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum

Drs. Peter Tromp, pedagoog en coördinator Vader Kennis Centrum - Hoe zit het met gelijkwaardig ouderschap? De positie van (gescheiden) vaders in wet- en regelgeving

CV Peter Tromp

Na zijn HBS-B opleiding en kandidaatsexamens in zowel pedagogische als andragogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, studeerde Peter Tromp in 1981 af aan de Universiteit van Amsterdam in de Pedagogie, met als specialisatie onderwijskunde en als bijvakken communicatiewetenschappen en onderwijspsychologie.

Daarna is hij als projectleider jongereneducatie in dienst getreden bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) en was daar ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de landelijke verkeersveiligheidscampagne "Wij gaan weer naar school" (nu "De scholen zijn weer begonnen" geheten) voor schoolkinderen en scholieren, de leerplanontwikkeling voor verkeerseducatie in de onderbouw van het voortgezet onderwijs in samenwerking met de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) uit Enschede en de ontwikkeling en implementatie van het meest succesvolle lespakket voor verkeerseducatie in de onderbouw van het voortgezet onderwijs van de afgelopen decennia, de onderwijsaction kit 'Doorgaand Verkeer', op de scholen ook wel kortweg de 'leskist' geheten. Verder was Peter Tromp vanuit VVN ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitgave van het eerste 'Fietscursuspakket voor Turkse en Marokkaanse Vrouwen', voor de ontwikkeling van het schoolorganisatieconcept "De Groene en Verkeersveilige School" en voor de ontwikkeling van het langst aaneengesloten uitgezonden televisiespotje 'ooit' op de Nederlandse televisie (het spotje werd 23 jaar lang door de Nederlandse omroepen uitgezonden), de zgn. 'Vliegerspot', een 'taalloos' spotje over de verkeersveiligheid van jonge kinderen, dat in het kader van het Europees Jaar voor de Verkeersveiligheid (1986) ook over de hele wereld over de televisie is uitgezonden.

Na zijn periode bij VVN werd Peter Tromp eerst adjunct-afdelingshoofd educatieve projecten aan het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (ITS) van de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij ondermeer verder betrokken was bij de ontwikkeling en implementatie van het schoolorganisatieconcept "De Groene en Verkeersveilige School". En later werd hij communicatieadviseur bij de Gemeente Utrecht.

Verder is Peter Tromp nu al ruim 15 jaar actief bezig om het vaderschap een vriendelijker maar ook prominenter gezicht te geven. Na eerst het vice-voorzitterchap en voorzitterschap van de oudervereniging 'Ouders Voor Kinderen' (OVK), werd hij vervolgens eerst vice-voorzitter en dan voorzitter van 'Stichting Kind en Omgangsrecht' (SKO). Dat laatste is hij nog steeds.

Daarnaast was hij als nationaal woordvoerder en regionaal coördinator vanaf de start eveneens actief betrokken bij de oprichting van de Nederlandse tak van Fathers4Justice (F4J), een ouderorganisatie die op vreedzame en ludieke wijze campagne voerde voor 'gelijkwaardig ouderschap' en 'het recht van kinderen op beide ouders' na een (echt)scheiding.

In 2004 heeft Peter Tromp vanuit de Stichting Kind en Omgangsrecht als coördinator in Utrecht het Vader Kennis Centrum opgezet. Volgens haar missie is het Vader Kennis Centrum gericht:
"op het ontsluiten van informatie en kennis die eraan bijdraagt om de rol van mannen en vaders bij de opvoeding van, de zorg voor en het onderwijs aan kinderen op waarde te schatten en met overheidsbeleid te ondersteunen op een wijze die aan inzet en betrokkenheid van vaders voor hun kinderen en aan de gelijkwaardigheid van vaders aan moeders als ouders recht doet. Een kind heeft recht op de gelijkwaardige zorg en betrokkenheid van beide ouders en beide genders. In gezinsverband - óók na een scheiding – maar ook in de kinderopvang, op school en in de andere levensgebieden van kinderen."

Met het Vader Kennis Centrum wil hij een volwaardige rol van beide ouders bij de opvoeding van kinderen bevorderen. Het verliezen van het contact na een scheiding tussen kinderen en hun vader is daarbij een groot probleem in Nederland. Peter Tromp probeert via samenwerking er op alle mogelijke manieren aan bij te dragen dat vaders een volwaardige rol blijven behouden in Nederland.

Peter Tromp was verder in 2007 vanuit het Vader Kennis Centrum de initiatiefnemer tot het instellen van de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v die dit jaar voor de vierde maal wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. Louis Tavecchio. Ook was hij in 2007 de initiatiefnemer en organisator van de eerste Vadertop m/v, de voorloper van het huidige Vaderschapssymposium dat dit jaar voor de tweede maal door het Vader Kennis Centrum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en IkVader.nl georganiseerd wordt.

Peter Tromp is (gescheiden) vader van twee kinderen, een zoon en een dochter.

Websites ondermeer:

Geen opmerkingen: