woensdag 21 november 2007

1. Pleidooi grotere rol vader



Pleidooi grotere rol vader

Vaderbeweging: Moedercultuur is doorgeslagen

Fathers4justice en het Vaderkenniscentrum grijpen vandaag de Internationale Dag van de Rechten voor het Kind aan om hun eerste ´Vadertrofee´ uit te reiken en aandacht te vragen voor hun strijd.

Vader moet emanciperen

SP!TS – Binnenland - dinsdag 20 november 2007

Vaders zijn achtergesteld in de relatie met hun kinderen, maar verdienen alle steun omdat zij belangrijk zijn in de opvoeding. Dit vindt de vaderbeweging. Fathers4justice en het Vaderkenniscentrum grijpen vandaag de Internationale Dag van de Rechten voor het Kind aan om hun eerste ´Vadertrofee´ uit te reiken en aandacht te vragen voor hun strijd. De VVD, GroenLinks en de SP zijn genomineerd vanwege hun aandacht voor het vaderschap.

Door Eveline Bijlsma

Peter Tromp van het Vaderkenniscentrum kan het niet vaak genoeg herhalen: een kind heeft zijn vader nodig. Vooral na een echtscheiding is de vader vaak ´het kind van de rekening´.

"Uit onderzoek is gebleken dat na een echtscheiding de kinderen in 75 procent van de gevallen naar de moeder gaan. In 9 procent van de gevallen krijgt de vader de kinderen toegewezen.

Ook de rechter houdt vast aan het idee dat kinderen vooral hun moeder nodig hebben. Terwijl uit onderzoekt blijkt dat kinderen in de problemen kunnen raken: ze plegen vaker zelfmoord, hebben twee keer zoveel kans op ADHD en bevolken de jeugdzorg."

Ook pleit Tromp voor een langer ouderschapsverlof. "Nu krijgen vaders drie dagen bij de geboorte van hun kind. Ik vind dat er minimaal een half jaar vrij opneembaar vaderschapsverlof moet komen, bijvoorbeeld voor als je kind in de problemen zit."

Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar pedagogiek aan de UvA en juryvoorzitter van de Vadertrofee, spreekt van een doorgeslagen moederschapscultuur. "Vrouwen die het mannendomein betreden worden toegejuicht, maar andersom is dat veel minder het geval. De vrouw is een soort poortwachter die de sleutels tot haar domein niet altijd graag uit handen geeft."

"Bovendien heb ik wel eens gehoord dat mannen minder aantrekkelijk worden gevonden als ze zorgtaken op zich nemen. Of als hij dan een keer het bed opmaakt staan vrouwen er met opgeheven vinger bij om te vertellen hoe het moet. En wat als de kinderen hun vader net zo leuk vinden als hun moeder? Dat is even slikken, zij is toch de moeder?"

Naast medewerking van de vrouw is er een mentaliteitsverandering nodig, vindt Tavecchio. "Mannen hebben een rolmodel nodig, het liefst op hoog niveau. Bijvoorbeeld minister Zalm, die er openlijk voor uitkwam dat hij op vrijdagmiddag wel eens eerder wegging om bij zijn gezin te zijn. De tendens moet worden: je bent een kerel als je voor je kind kiest!"

Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij, vindt dat het wel meevalt met die moederschapscultuur. "Vrouwen zijn altijd voor betrokken vaders geweest. Ik word er een beetje iebel van als die vaders na een scheiding ineens een enorme claim op hun kinderen gaan leggen, rechters houden er heus rekening mee wat de vader tot dan toe voor het kind heeft gedaan."

De rol van de moeder in de opvoeding is vaak groter geweest, zegt Dresselhuys. "Waar waren die vaders dan voor de scheiding? Die kwamen na zevenen nog eens kijken. Het is natuurlijk afschuwelijk als vaders hun kinderen niet meer kunnen zien, maar dan is er vast meer aan de hand. Zeg, ik ben zeker niet genomineerd voor die trofee?"

Reageer! (Wel eerst even aanmelden en registreren)

Klik hier voor de huisregels voor het reageren op Spitsnet.nl











Geen opmerkingen: