woensdag 21 november 2007

2. Jury nominatie van GroenLinks voor de Vadertrofee 2007


GroenLinks is een partij met een traditioneel sterk feministisch gedachtengoed. Dit gedachtengoed is historisch al meegebracht door de 4 partijen waaruit zij is ontstaan. Toen de fusie nog maar net was volbracht kwam Leoni Sipkes van de bloedgroep Evangelische Volkspartij al met de stelling [1] dat de regeling van erkenning in de wet [2] discriminerend is voor vrouwen omdat niet-biologische moeders zo hun kinderen niet kunnen erkennen. Je zou bijna denken dat feminisme in strijd is met verbetering van de positie van vaders. Maar dat hoeft niet het geval te zijn als we mogen opmerken dat het genoemde wetsartikel ook erg discriminerend is voor vaders omdat ze hun biologische kinderen niet ( zonder toestemming van de moeder) kunnen erkennen.

Zwangere Femke Halsema die net een gesprek met een bekende vaderactivist heeft gevoerd en zich er niet voor schaamt zich ook daar one of the boys te tonen.

GroenLinks worstelt met een evenwichtige benadering van gelijke behandeling van vrouwen en mannen, vaders en moeders. En dat is op zich al best een compliment waard. Want als iets dodelijk is voor een goed ontwikkelen van moderne genderverhoudingen is het wel het belopen van platgetreden en politiek-correcte paden.

Femke Halsema die enerzijds bepleitte dat een kamercollega zich wat meer anti-man zou opstellen [3] heeft zich bij de ondertekening van de vaderverklaring van GroenLinks “one of the boys” genoemd. Een vaderverklaring die er toch niet om liegt, ook als het gaat om gelijke rechten van vaders [4] (en dat zijn mannen). Een van de punten uit de vaderverklaring, langer vaderschapsverlof werd onlangs door GL-kamerlid Ineke van Gent vorm gegeven in een initiatiefwet. Ook in de behandeling van het wetsvoorstel van Donner inzake het voortgezet ouderschap na scheiding wist ze dit punt uit te dragen. Het verbreken van de omgang met een kind noemde ze kwetsend en discriminatoir richting vaders. [5] Over het begrippengebruik (omgang) moet er nog even wat bijgepraat worden, maar toch. Het was misschien de eerste keer dat vaderdiscriminatie als zodanig in de Staten-Generaal werd benoemd.

Kees Vendrik neemt een exemplaar van “Gemist Vaderschap” in ontvangst uit handen van auteur Joep Zander

Kees Vendrik heeft zich in GroenLinks een pleitbezorger getoond van vaderzaken als mede-initiatiefnemer van de vaderverklaring van GroenLinks. Hij nam onder andere ook het boek Gemist Vaderschap in ontvangst. Jammer dat de enkele pleitbezorger van vaderzaken dikwijls de verkeerde portefeuille heeft in de kamer. We snappen het punt van meer vrouwen op kamerzetels, maar denken dat het er toch vooral om gaat dat mannen zich wat meer met traditionele vrouwenzaken gaan bezighouden en vice-versa.

Kortom GroenLinks heeft van vaderschap een punt gemaakt en bewegen zich daarmee in de goede richting. Daarmee zijn ze genomineerde voor de vaderdagtrofee.

(tekst Joep Zander)

Voetnoten
[1] "Een mogelijk recht op erkenning zou de basis kunnen vormen van een ommezwaai in het denken waarbij niet langer de moeder als vanzelfsprekende eerste opvoedingsverantwoordelijke wordt gezien.Het kontakt tussen kinderen en hun vader dient geen kwestie meer te zijn van een door de moeder verleende gunst, maar een fundamenteel recht waar vader en kind een beroep op kunnen doen; waarmee dus ook de belangen van kinderen gediend zijn. De moeder wordt volgens de reaktie van Leoni Sipkes ( tweede-kamerlid GroenLinks) in het magazine gebombardeerd tot de enige vanzelfsprekende ouder met opvoedingsverantwoordelijkheid. En dat lijkt mij een standpunt dat ver uit de tijd is. Bovendien betekent het standpunt van Sipkes niet alleen het voortzetten van een discriminatie naar sekse (vaderschapsdiscriminatie) maar ook een discriminatie naar burgelijke staat. (In het huwelijk kan de moeder de "erkenning" door de vader niet weigeren). Ik hoop dat Sipkes tijdig op haar schreden terugkeert" GL-magazine Joep Zander juli 1997

[2] Artikel 204 BW

[3] Opmerkelijk is dat mannenhaat een heel andere status in de maatschappij heeft dan haat tegen andere bevolkingsgroepen. Een goed voorbeeld daarvan is de volgende uitspraak van Tweede-kamerlid Femke Halsema (Halsema levert kritiek op de wijze van optreden van VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali): Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam. (NRC maart 2005) (c) Wikipedia lemma Misandrie

[4] Wij vaders willen onze kinderen niet alleen zien opgroeien, maar daar ook een actieve en gelijkwaardige bijdrage aan leveren. Na een scheiding moeten vaders daarom gelijke rechten krijgen bij het verblijf van of de omgangsregeling met hun kind(eren). Rechters moeten bij een scheiding het belang van vader én moeder gelijk wegen. Kinderen willen door twee ouders worden opgevoed. Bron: Vaderverklaring GroenLinks

[5] In de meeste gevallen gaat dit tegen de wens van de vader in. Een van de oorzaken hiervan ligt in het advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarin wordt vaak berust in de wens van de moeder om de omgang met de vader te verbreken. Rechters durven maar heel zelden tegen het advies van de Raad voor de Kinderbescherming in te gaan. Het verbreken van de omgang met de niet-verzorgende vader is strijdig met de wet, is buitengewoon kwetsend voor vaders en ook nog eens discriminatoir. Het is daarmee ook schadelijk voor het welzijn van het kind. Ik verzoek de regering om onderzoek in te stellen naar de kwaliteit van de adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming in omgangsconflicten. (Femke Halsema; 21 maart 2007; Handelingen Tweede Kamer)

Geen opmerkingen: