maandag 2 juni 2008

11. Genomineerd in 2008 :: Hugo Borst :: TV-serie Over Vaders en Zonen

Nominatie Vaderdagtrofee 2008:

Hugo Borst, journalist

De sportcommentator, journalist, columnist en De Wereld Draait Door-tafelheer Hugo Borst (45) ging dit jaar voor de VPRO voor de tweede keer op zoek naar de gevoelige en soms pijnlijke plekken in de relatie tussen vaders en zonen. De vader of de zoon is een bekende persoonlijkheid. Borst begeeft zich niet op platgetreden paden, want het zijn geen gewone verstandhoudingen waar het hem om gaat. Er wringt iets, er is iets loos. Vader en zoon zijn elkaar ontgroeid of uit het oog verloren. Ze hebben ruzie of leven op gespannen voet. Hun relatie is geteisterd door ingrijpende familieomstandigheden. Hoe gaan zij daar mee om? Borst wroet, graaft en spit en haalt de onderste steen boven. Tijdens ontmoetingen op plekken die voor vader en zoon een speciale betekenis hebben, ontvouwt zich gaandeweg het beeld van de grillige band zoals die tussen vaders en zonen kan bestaan. Hugo Borst is er met zijn programma in geslaagd veel mensen inzicht te geven of nader kennis te laten maken met de belangrijke rol die vaders in het leven van hun kinderen, in dit geval hun zoon, kunnen spelen. Vooral zijn vermogen om de intimiteit en de ontroering in de relatie tussen vader en zoon op een integere en niet-melodramatische wijze zichtbaar te maken maakt het kijken naar zijn programma tot een unieke ervaring. We mogen blij zijn dat een publiek figuur als Hugo Borst van de VPRO de mogelijkheid heeft gekregen om zelf iets te doen aan de overheersing van programma’s met gebrek aan diepgang. Hij heeft die mogelijkheden met beide handen aangegrepen en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan een verdieping van het beeld van vaders en hun grote en blijvende betekenis in het leven van kinderen.

Hugo Borst (Foto Ilya van Marle)


Deze tekst is voor de jury opgesteld door prof.dr. L.W.C. Tavecchio

1 opmerking:

reinder de milde zei

De nominatie is verkeerd om dat hij dicht bij huis vermijdt.
Ik vraag mij af waarom Hugo Borst meewerkt aan de geheimhouding van de dichts bij hem zijnde Jules Deelder.
Verschillende malen probeerde Ilya voor en na de dood van Pluis zijn moeder, met zijn biologische vader Jules Deelder, een gesprek te krijgen.
De harteloosheid van Jules wil Hugo mogelijk uit respect niet weten. Ik ben tegen het eren van Hugo Borst om deze reden van laksheid of manipulatie in zake Jules Deelder en zijn geheime zoon.