donderdag 12 juni 2008

15. Jan Steen, oud-militair, piloot en vader, wint Vaderdagtrofee m/v 2008

Persbericht: Utrecht, 11 juni 2008

Jan Steen, oud-militair, piloot en vader, wint Vaderdagtrofee m/v 2008

Jan Steen, oud-militair, piloot en vader, wint dit jaar de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v[1] 2008 omdat hij gelijk kreeg van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in zijn klacht tegen Defensie over het onderscheid dat Defensie maakt op grond van geslacht door mannelijke militairen met kinderen jonger dan 5 jaar, anders dan vrouwelijke militairen, niet vrij te stellen van missies naar het buitenland.

Dat maakt de jury[2] voor de Vaderdagtrofee m/v onder voorzitterschap van prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar in de Pedagogiek van de Kinderopvang, vanmiddag in een bijeenkomst in Amsterdam bekend, waar de trofee – een schilderij - ook zal worden uitgereikt aan de winnaar.

Jan Steen was een van drie door de jury genomineerde kandidaten voor het winnen van de trofee in 2008. De andere twee genomineerden waren:

  • Marcel Matser (vakbondsonderhandelaar van CNV Publieke Zaak) en Bruno Groen (vakbondsonderhandelaar van ABVAKABO FNV) omdat zij gezamenlijk in het decentrale CAO-overleg met de gemeente Nijmegen tot overeenstemming kwamen over een verlenging van het vaderschapsverlof van 2 naar 10 dagen voor de 2000 ambtenaren van die gemeente;
  • sportcommentator, journalist, columnist en De Wereld Draait Door-tafelheer Hugo Borst voor zijn TV-serie over vaders en zonen waarin hij voor de VPRO dit jaar voor de tweede keer op zoek gaat naar de gevoelige en soms pijnlijke plekken in de relatie tussen bekende vaders en hun zonen.

Met zulke uitstekende genomineerden was de eindkeuze bijzonder moeilijk. Wat uiteindelijk de doorslag gaf in de keuze van de jury voor Jan Steen, was dat het bij hem ging om een persoon van 'vlees en bloed' die in een dilemmasituatie heeft gekozen voor zijn rol en betekenis als vader. Jan Steen laat op die manier op niet mis te verstane wijze zien hoe belangrijk vaders zijn - óók voor jonge kinderen - én dat vaders in een situatie van tegenstrijdige belangen een principiële keuze maken in het belang van hun kind. Een dergelijk voorbeeld vervult een belangrijke voorbeeldfunctie en kan – zo hoopt de jury - daarnaast een maatschappelijke discussie over belang en betekenis van vaderschap op gang brengen die de in dit specifieke geval gemaakte individuele keuze ver overstijgt.

Voor meer inlichtingen:

(email: vaderkenniscentrum @ gmail . com)

De juryrapporten over de drie genomineerden kunt u lezen op de website www.vaderdagtrofee.blogspot.com

Locatie en programma van de uitreiking van de Vaderdagtrofee op woensdagmiddag 11 juni (15.00 uur)

Locatie: Universiteit van Amsterdam; Afdeling Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen (POW); Roeterseiland-complex, Gebouw G; Zaal S.28B; Nieuwe Prinsengracht 130, 1018 VZ Amsterdam

Programma:

(zaal open vanaf 15.00 uur)

15.30 uur

Welkom en opening (door Peter Tromp van Vaderkenniscentrum/KO)

15.40 uur

Uitgebreide toelichting op de drie nominaties door de jury (Joep Zander, Peter Tromp, Louis Tavecchio)

16.10 uur

Muzikaal vaderoptreden (door Yves Pessy en Joep Zander) met aansluitend een korte pauze

16.40 uur

Bekendmaking van de winnaar van de Vaderdagtrofee 2008 door juryvoorzitter prof.dr. L.W.C. Tavecchio

16.50 uur

Uitreiking Vaderdagtrofee 2008 aan de winnaar met nawoord door het SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen, winnaar van de Vaderdagtrofee in 2007

17.00 uur

Afsluitend hapje en drankje, gelegenheid tot spreken van betrokkenen


[1] De jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v is een initiatief van het Vaderkenniscentrum en wordt namens oudergroeperingen en –organisaties jaarlijks op vaderdag uitgereikt aan die persoon of organisatie die uitzonderlijke verdienste heeft getoond voor het terugbrengen van vaders in het leven van kinderen en het onder de aandacht brengen van de belangrijke rol die vaders spelen bij de opvoeding van, de zorg voor en het onderwijs aan (hun) kinderen: in gezinsverband - óók na een scheiding – maar ook in de kinderopvang, op school en in de andere levensgebieden van kinderen.

[2] De jury van de Vaderdagtrofee m/v staat onder voorzitterschap van prof. dr. Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar in de Pedagogiek van de Kinderopvang, en is verder samengesteld uit drs. Peter A.N. Tromp, pedagoog, Joep Zander, pedagoog en kunstenaar en Andrew Work, coördinator Nederland van Fathers4Justice.

Geen opmerkingen: