dinsdag 2 juni 2009

24. Nominatie 2009 - Accountants- en adviesbureau PriceWaterhouseCoopers (PwC)

Juryrapport

Nominatie van accountants- en adviesbureau PriceWaterhouseCoopers (PwC) voor de Vaderdagtrofee m/v 2009

Zoals elke krantenlezer weet, wordt er in Nederland al jaren gepraat over uitbreiding van het kraamverlof voor mannen. Maar er gebeurt niets. Nederland blijft hekkensluiter in Europa, houder van het laagterecord als het gaat om vaderverlof. De jury signaleert met lede ogen dat het onderwerp ‘vaderverlof’ voor politici een sleetse bal is geworden. Om de zoveel tijd geeft een ambitieus Kamerlid er een trap tegenaan, in de wetenschap dat hij of zij er even mee scoort.

De jury is opgetogen over het feit dat accountants- en adviesbureau PriceWaterhouseCoopers (PwC) niet wenste te wachten totdat de politiek een landelijk geldende regeling weten af te spreken. ‘We willen voor eens en altijd af van de perceptie dat PwC en het opvoeden van kinderen niet goed samen zouden gaan,’ zei Ruud Dekkers, lid van de Raad van Bestuur.

In september 2008 maakte het bedrijf bekend dat mannen die vader worden tien dagen volledig betaald verlof kunnen opnemen. Een revolutionaire stap, zeker gezien de competitieve bedrijfscultuur die bij PwC heerst. Als je om vijf uur ’s middags je kantoor verlaat, vragen je collega’s bij wijze van spreken of je een ATV-dag hebt opgenomen.

Het is de jury duidelijk geworden dat het vaderverlof voor PwC méér is dan louter ‘window dressing’. Wie bijvoorbeeld verwachtte dat de regeling zou sneuvelen als gevolg van de economische teruggang, komt bedrogen uit. In het recente overleg over de arbeidsvoorwaarden stond het vaderverlof niet eens ter discussie.

Het verlof vormt voor PwC een vast onderdeel van beleid dat er op is gericht mensen beter te laten functioneren. Uit intern onderzoek van PwC kwam naar voren dat het kunnen combineren van werk en zorg daartoe een voorwaarde is. Het vaderverlof staat ook niet op zichzelf. Het is een deel van een pakket aan maatregelen dat verder onder meer bestaat uit regelingen voor flexibele arbeidstijden, deeltijdwerken, adoptieverlof, langdurig zorgverlof, training voor jonge ouders én ook ‘kinderkantoordagen’ waarbij de kinderen van medewerkers kunnen rondkijken op de werkplekken van pa en ma.

De 4800 medewerkers van PwC Nederland maken massaal gebruik van de regelingen, inclusief de 200 tot 250 mannen die elk jaar vader worden. Waar andere vaders zich in de twee wettelijke verlofdagen die hen is gegund, moeten haasten van aangiftebalie naar kraamvisite, hebben PwC-vaders de gelegenheid een band met hun kind op te bouwen.

‘Ik hoef me niet schuldig te voelen de vrije uren ook echt op te nemen,’ zegt een medewerker die van het vaderverlof gebruik maakte. ‘In de beleving van collega’s is het veel natuurlijker dat je ook echt vrij neemt.’

PwC is niet het eerste commerciële bedrijf in Nederland dat zijn mannen een vaderverlof aanbiedt. Het Utrechtse adviesbureau &Samhoud ging de accountants al in 2006 voor. Alle lof daarvoor.

Maar, naar het oordeel van de jury, verdient PwC het om genomineerd te worden voor de Vaderdagtrofee 2009 vanwege de voortrekkersrol die het bedrijf opeist bij de invoering van het vaderverlof. PwC voerde de regeling allesbehalve stilletjes in. Het bedrijf haalde alle media met zijn vaderverlof en neemt sindsdien ook actief deel aan discussies en congressen over de invoering van arbeid- en zorgarrangementen in het bedrijfsleven.

En, ook internationaal speelt PwC een voorbeeldrol. In meer dan 150 landen kijken meer dan 145.000 medewerkers reikhalzend naar de ontwikkelingen van PwC Nederland, in de hoop dat de verlofregelingen ook voor hen werkelijkheid worden.

PwC Nederland heeft zijn nek uitgestoken, het bedrijf verdient het om zijn moed beloond te zien met deze nominatie voor de Vaderdagtrofee 2009.

Deze tekst is voor de jury opgesteld door Henk Hanssen, mei 2009

Geen opmerkingen: