dinsdag 2 juni 2009

25. Nominatie 2009 - Mariele Mijnlieff en Irene Zwaan van Enova emancipatie-adviesbureau Drenthe

Juryrapport

Nominatie van Mariele Mijnlieff en Irene Zwaan van Enova emancipatie-adviesbureau Drenthe voor de Vaderdagtrofee m/v 2009

Veel gescheiden vaders verkeren in een marginale positie als opvoeder en voelen zich machteloos. Vaders die graag hun verantwoordelijkheid willen nemen zijn kansloos. De echtscheidingspraktijk in Nederland is een moederspraktijk, alle wetgeving gericht op gelijkwaardig ouderschap ten spijt.

Na een scheiding gaat 80% van de kinderen bij de moeder wonen. Ongeveer 10% van de kinderen woont bij de vader. De overige 10% leeft onder co-ouderschap of in een pleeggezin. Vaders verkeren in een ongelijkwaardige positie ten opzichte van moeders na scheiding. Veel vaders denken dat het ouderlijk gezag met het erkennen van het kind al goed zit en komen van een koude kermis thuis als de relatie stukloopt. Tegen die tijd is de bereidheid van de moeder om in te stemmen met gezamenlijk gezag vaak vervlogen. Kinderen worden weliswaar gehoord als ze twaalf zijn, maar zijn dan vaak loyaal naar de moeder bij wie ze al jaren wonen. Vaders die graag hun verantwoordelijkheid willen nemen zijn kansloos. De kwalijke gevolgen voor kinderen worden hierbij onderschat. De echtscheidingspraktijk in Nederland is in feite éénouderpraktijk (lees moederpraktijk), alle wetgeving gericht op gelijkwaardig ouderschap ten spijt.

Tot deze conclusie kwam Enova emancipatie-adviesbureau Drenthe op basis van onderzoek in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Het gaat er niet om moeders te diskwalificeren. De negatieve gevolgen van scheiding voor kinderen zijn beperkt als ouders normaal communiceren en tot afspraken kunnen komen. De huidige dominante praktijk leidt echter tot ongelijkwaardige posities van ouders ten opzichte van elkaar. Dit brengt moeders gemakkelijk in de verleiding hier machtsmisbruik van te maken. Als ze het lastig vindt te overleggen met haar ex, kan ze ervoor kiezen zelf alle beslissingen te nemen. Ze kan de vader op een zijspoor houden, door hem te bestraffen als hij niet volgens haar opvattingen handelt. Ze kan in het scheidingsproces de grotendeels afwezige vader in een kwaad daglicht stellen of vals beschuldigen om zodoende haar eigen rol te verstevigen. Moeders onderschatten de impact van zo’n negatief rolmodel voor haar kinderen. Over het algemeen herhaalt de geschiedenis zich. In feite belemmert zij haar kinderen zo zelf een goede ouder te worden.

Enova emancipatie-adviesbureau Drenthe heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het opnieuw en op een krachtige wijze op de agenda zetten van de ongelijkwaardige positie van (Nederlandse) vaders in ouderschaps- en omgangsregelingen na echtscheiding. De publiciteit is meteen actief gezocht, in de vorm van persberichten en artikelen in kranten, bijdragen aan nieuwsuitzendingen op de radio, waarvoor stad en land werd afgereisd. De media-optredens van met name Mariele Mijnlieff en Irene Zwaan getuigden van een grote inzet en betrokkenheid, kennis van zaken, integriteit en een slagvaardige en zakelijke opstelling in de discussie.

Daarnaast is het van belang te constateren dat de activiteiten van Enova al snel leidden tot relevante maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven, zoals:

  • Marleen de Pater, lid van de CDA fractie in de Tweede Kamer, deed in reactie op het onderzoek uitspraken over de positie van vaders en pleitte ervoor alle vaders bij geboorte te laten registreren en zo ouderlijk gezag te geven.

  • Een groep vaders heeft zich naar aanleiding van het onderzoek verenigd in een netwerk ‘Vaders in beeld’ om de positie van gescheiden vaders te verbeteren

Op grond van het bovenstaande wil ik bureau Enova, i.c. Mariele Mijnlieff & Irene Zwaan, graag en van harte nomineren voor de Vaderdagtrofee m/v 2009.

Deze tekst is voor de jury opgesteld door Prof. dr. Louis Tavecchio, mei 2009

Geen opmerkingen: