vrijdag 18 juni 2010

74. Orville Breeveld en Glenn Helberg winnen Vaderdagtrofee 2010

Orville Breeveld (l) en Glenn Helberg met de Vaderdagtrofee 2010.
Foto: Romeo Hoost, Radio Nederland Wereldomroep.

Antilliaan Helberg en Surinamer Breeveld winnen Vaderdagtrofee 2010!
OCaN-bericht 18 juni 201

Glenn Helberg en Orville Breeveld hebben de Vaderdagtrofee 2010 gewonnen. Zij wonnen de prijs voor hun inzet voor de emancipatie van vaders in de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland. De Vaderdagtrofee is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Vaderkenniscentrum, IkVader.nl, bedoeld voor personen of organisaties die zich bijzonder hebben onderscheiden op het terrein van vaderschap. De trofee, een bronzen beeldje en een schilderij, ontvingen de Antilliaanse kinder- en jeugdpsychiater Helberg en de Surinaamse artiest Breeveld op vrijdag 18 juni jongstleden op de UvA uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Louis Tavecchio, hoogleraar pedagogiek.

De Antilliaan Glenn Helberg is voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN). Helberg zet zich in voor een belangrijk recht van het kind: het recht om te weten wie zijn of haar biologische vader en moeder is. In Nederland is het echter mogelijk dat op de geboorteakte van een kind ‘vader onbekend’ staat vermeld. Dat kan gevolgen hebben voor een gezonde identiteitsontwikkeling van een kind (“afstammingsonrust”). Een dwingende vaderschapsregistratie, waarbij de moeder verplicht wordt de vermoedelijke verwekker aan te wijzen, kan een deel van dit probleem mogelijk verhelpen. Inmiddels hebben Helberg en OCaN een meerderheid in de Tweede Kamer gevonden voor een zogeheten ‘vaderschapswet’. Het uiteindelijke doel is om vaders meer te betrekken bij de opvoeding van een kind. Volgens diverse internationale onderzoek is een aanwezige vader in de opvoeding van groot belang voor beter gedrag, taalontwikkeling en intelligentie van een kind.

Vader zijn is een voorrecht! Die boodschap was wat de Surinaamse artiest en ondernemer Orville Breeveld voor ogen had toen hij het initiatief nam voor Vitamine V, waarbij de V staat voor Vaderschap. Vitamine V zoekt in ontspannen sfeer naar de verhalen over vaderschap en creëert de noodzakelijke dialoog rondom vaderschap. Kernthema is dat vaders onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat vaders hun vaderrol vroeg in het leven van hun kinderen invullen en dat ook blijvend doen: een appèl aan de grote verantwoordelijkheid van met name (aanstaande) jonge Surinaamse en Antilliaanse vaders.

Glenn Helberg en Orville Breeveld zien de Vaderdagtrofee als een stimulans om vaderschap nog meer onder de aandacht te brengen in de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap.

De ereprijs werd voor de vierde keer uitgereikt. Eén van de genomineerden was oud-partijleider van de PvdA Wouter Bos, voor zijn keuze voor het gezinsleven. Voor meer informatie, zie www.vaderdagtrofee.nl, www.ocan.nl en http://vitaminevader.wordpress.com.

Noot voor de redactie:
  • Glenn Helberg: 06-502.91.004. OCaN kantoor: 070-380.33.01.
  • Orville Breeveld (Vitamine V): 06-46.72.6885.

Geen opmerkingen: