vrijdag 18 juni 2010

95. Orville Breeveld en Glenn Helberg winnen samen Vaderdagtrofee m/v 2010


Psychiater en cultureel ondernemer winnen Vaderdagtrofee m/v 2010


Tweetal geprezen om inzet voor emancipatie Surinaamse en Antilliaanse vaders


Kinder- en jeugdpsychiater Glenn Helberg en muzikant en ondernemer Orville Breeveld hebben de Vaderdagtrofee m/v 2010 gewonnen. Ze kregen de onderscheiding vrijdag uitgereikt op het Vaderschapssymposium georganiseerd door het Vader Kennis Centrum, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en IkVader.nl. De jury onder leiding van UvA-hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio prees het tweetal voor hun bijzondere inzet op het gebied van de emancipatie van vooral Surinaamse en Antilliaanse vaders.

Glenn Helberg is naast zijn werk als psychiater intensief betrokken bij diverse projecten voor Antillianen en Arubanen. Hij is voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en heeft zich meerdere malen met veel energie ingezet voor de dwingende registratie van vaderschap, een wettelijke vaststelling van het juridische vaderschap. Hij heeft daarbij benadrukt dat van elk kind bij de geboorte bekend moet zijn wie de vader is, even vanzelfsprekend als dat nu voor de moeder het geval is.

Orville Breeveld is naast zijn werk als muzikant, zelfstandig ondernemer en artistiek leider, initiatiefnemer van het platform ‘VITAMINE V’, waarbij de ‘V’ staat voor ‘Vader’. VITAMINE V zoekt in haar bijeenkomsten in een ontspannen sfeer naar de verhalen over vaderschap en creëert de noodzakelijke dialoog rondom vaderschap. Kernthema is dat vaders onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat vaders hun vaderrol vroeg in het leven van hun kinderen invullen en dat ook blijvend doen: een appel aan de grote verantwoordelijkheid van vooral (aankomende) jonge Surinaamse en Antilliaanse vaders.

Helberg en Breeveld vormden samen een van de vier genomineerden voor de Vaderdagtrofee, die voor de vierde keer werd uitgereikt. De andere kanshebbers waren Europarlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks voor haar initiatief tot invoering van twee weken betaald vaderschapsverlof in heel Europa; oud-PvdA-politicus Wouter Bos voor zijn vertrek uit de politiek omwille van zijn gezin; en publiciste Charlotte Lemmens voor haar pleidooi voor gelijke rechten voor (gescheiden) vaders.

Diverse sprekers gaven vrijdag op de UvA hun visie op het vaderschap. Lezingen waren er onder meer van hoogleraar Theoretische astrofysica Vincent Icke, pedagoge Sophie Borghouts, hoogleraar Pegagogiek Louis Tavecchio en Ger Groot, bijzonder hoogleraar Filosofie en literatuur.

Geen opmerkingen: