vrijdag 21 mei 2010

48. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR

Dr. Renske Keizer, onderzoeker Sociologie, EUR Rotterdam - Papa's leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen

Samenvatting van 'Papa’s leven langer. De relatie tussen kindertal en sterftekansen'

Het krijgen van kinderen heeft gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. De meeste studies die deze relatie onderzoeken richten zich op vrouwen. De focus op vrouwen is niet alleen gebaseerd op de redenering dat het krijgen van kinderen grotere gevolgen heeft voor de vrouw omdat zij de kinderen baart, maar is ook gebaseerd op de aanname dat ouderschap centraler staat in het leven van vrouwen dan dat van mannen. Gesteund door recente buitenlandse onderzoeken en mijn eigen promotie-onderzoek bekritiseer ik deze aanname. Vaderschap heeft een aanzienlijke impact op het leven van mannen. Sterke verschillen worden bijvoorbeeld gevonden tussen mannen met en zonder kinderen op het gebied van gezondheid en gezond gedrag: vaders roken minder vaak dan kinderloze mannen, drinken minder en sporten meer. Dit suggereert dat het hebben van kinderen een stimulans is om gezond te leven. Ik laat zien dat dit effect inderdaad doorwerkt naar de gezondheid op de latere leeftijd: papa’s leven langer dan kinderloze mannen.


CV Renske Keizer

Renske Keizer (1983) is op 12 Februari 2010 aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op haar onderzoek 'Remaining childless. Causes and consequences from a life course perspective'. Tijdens haar promotie-onderzoek was zij verbonden aan het ICS (Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology en werkte zij op het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Tegenwoordig is zij als post-doc onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), afdeling Sociologie, waar zij zich voornamelijk richt op vaderschap.

Geen opmerkingen: