donderdag 27 mei 2010

66. Charlotte Lemmens genomineerd voor Vaderdagtrofee m/v 2010


Nominatie Charlotte Lemmens vaderdagtrofee m/v 2010

Charlotte Lemmens komt uit de ideëel/principieel feministische hoek en bewijst dat deze kijk juist goed aansluit bij de eisen van vaders voor een gelijkwaardig ouderschap. Deze breed geïnteresseerde vrouw heeft de laatste jaren in haar drukke bestaan als publiciste, concept- en projectontwikkelaar, innovator en manager veel tijd ingeruimd om aandacht te eisen voor de positie van vaders. Dit deed ze onder andere door opinieartikelen en reacties in diverse kranten en een mooie column op tv. Ze begaf zich ook daadwerkelijk in de vaderbeweging om haar steentje bij te dragen aan de opbouw van een adequaat verzet tegen vaderschapsdiscriminatie.


'Charlotte's Stokpaard' van 4 december 2009 ('Charlotte's Stokpaard' was een vaste TV-Column van Charlotte Lemmens in het VARA-vrouwendiscussieprogramma 'Vrouw en Paard' onder leiding van Hanneke Groenteman)

Haar inspiratie kwam voort uit een aantal ervaringen van haarzelf, en haar directe omgeving met jeugdzorg, kinderbescherming en familierecht.

Al enige jaren geleden, in 2003, reageerde ze, in de vorm van een eigen artikel, op een artikel in de NRC van Theo Richel en Joep Zander over de achterstanden van mannen en vaderschapsdiscriminatie. Daarna nam ze enige tijd deel aan de 'Denktank m/v'. Deze denktank was een initiatief van enige mannen samen met de Directie Emancipatie SWZ in het kader van de campagne “Mannen worden er beter van... en vrouwen ook”. Daarna schreef ze nog een aantal reacties en artikelen. Een hoogtepunt was haar column in Vrouw en Paard waar zij het, als vast columnist opnam voor de positie van vaders.

Bij dit soort optredens werd zij overstelpt met reacties van vaders in distress. Ze beperkte zich ook deze keer niet tot een verbaal optreden maar sloot zich aan bij een nieuwe denktank over ouderschap de zogenaamde BONS-groep waarbinnen zij zich zeer actief toonde.

De jury heeft enige twijfel moeten overwinnen met de vraag of er wel gekozen zou moeten worden voor een vrouw als genomineerde. De vraag is gerechtigd of het niet juist goed is elke keer te benadrukken dat mannen en vaders moeten leren voor zichzelf op te komen. Iets wat ze in het kader van vaderschap vaak slecht lukt, maar wat eerlijk gezegd ook erg moeilijk is. Vrouwen worden vaak sneller als serieuze partner gezien in discussies over ouderschap en zelfs in discussies die specifiek gaan over vaderschap. Deze positie is enerzijds een mogelijkheid die gebruikt moet worden, een uitdaging. Anderzijds, het zal duidelijk zijn, draagt het an sich de discriminatie in zich en kan het licht tot constateringen leiden dat de mannen- en vaderbeweging eigenlijk door vrouwen gedragen wordt.

De jury is van mening dat Charlotte Lemmens tussen deze valkuilen door een mooie weg heeft gekozen en mannen en vaders in hun waarde laat, maar haar verantwoordelijkheid neemt na het constateren van het onrecht.

De jury heeft daarbij een vergelijking menen te moeten trekken met de positie van mannen in de eerste en tweede golf van het feminisme. In de eerste golf dreigden vrouwen ondergeschikt te raken aan de algemenere strijd van de arbeidersklasse en onder de hoede te blijven van de grote vechters in die sfeer. In de tweede golf speelden mannen ook een grote rol, waren volgens sommigen zelfs initiatiefnemer (Maagdenhuis). Terecht nam de vrouwenbeweging hier iets meer afstand van. Misschien teveel uiteindelijk. We hopen in Charlotte Lemmens een maatje te kunnen blijven zien voor vaders in distress.

Op grond van haar betekenis voor de vaderbeweging, met name ook in het afgelopen jaar nomineert de jury Charlotte Lemmens voor de Vaderdagtrofee m/v 2010.

Namens de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v 2010,

Joep Zander

Geen opmerkingen: