donderdag 27 mei 2010

68. Marije Cornelissen, Europarlementariër voor GroenLinks, genomineerd voor de Vaderdagtrofee m/v 2010

Nominatie Marije Cornelissen (1974)

GroenLinks ontpopt zich de laatste jaren in Nederland, maar ook daarbuiten op Europees niveau, als een politieke partij die de emancipatie van vaders en het vaderschap ook een warm hart toedraagt en die betrokken vaderschap in de politiek steeds meer en beter met concrete en waardevolle maatregelen en voorstellen daadwerkelijk weet te ondersteunen.

Nadat eerst het Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks vanaf eind 2005 het belang van meer politieke steun voor ‘betrokken vaders’ en ‘betrokken vaderschap’ onderkende, kwam het denken binnen GroenLinks over vaderschap in een stroomversnelling nadat hij en Wijnand Duyvendak in het voorjaar van 2007 de progressieve “Vaderverklaring, een oproep aan alle vaders van Nederland”, bestaande uit een zevental actiepunten, opstelden en binnen GroenLinks lanceerden met steun van een aantal bekende Nederlanders, zoals Paul de Leeuw, Robert ten Brink, Ivo de Wijs, Edwin Rutten (Ome Willem), Zeki Arslan, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Vincent Duindam en Jochem van Gelder. En ook niet onbelangrijk, met de steun van en ondertekening door fractieleider Femke Halsema als “one of the guys”. De Vaderverklaring werd binnen GroenLinks in campagnevorm gelanceerd, opengesteld voor ondertekening en kreeg brede steun van ondertekenaars.

Het lanceren van deze Vaderverklaring was overigens een stap waarvoor GroenLinks ook al in 2007 door de Jury voor de Vaderdagtrofee m/v werd genomineerd. (Zie hier voor het toenmalige nominatierapport van de jury.)

Twee van de zeven actiepunten uit de Vaderverklaring uit 2007 wil ik u hierbij niet onthouden, omdat zij de voorbode vormen tot de huidige inzet van GroenLinks in Europees verband voor een ‘betaald Europees vaderschapsverlof van twee weken’, waarvoor de jury van de Vaderdagtrofee m/v Marije Cornelissen, Europarlementarier voor GroenLinks, vandaag zo van harte nomineert voor de Vaderdagtrofee m/v 2010. Deze beide actiepunten zijn:
1) Wij vaders zijn niet één dag per jaar op Vaderdag vader, maar genieten het hele jaar door van onze kinderen. Wij zijn geen vaders die alleen zondags het vlees snijden. Of die onze kinderen pas leren kennen als we met pensioen zijn.

2) Wij vaders willen niets missen van de snelle ontwikkeling die onze kinderen doormaken. Wij vinden opvoeding, het verzorgen van kinderen en het gezamenlijke huishouden ook onze verantwoordelijkheid. Hoezo zijn dit ‘typische vrouwentaken’? Wij kunnen ook voorlezen, verschonen, wassen, koken, veters strikken, neuzen snuiten en staartjes in haren maken.

Bron: Vaderverklaring, Een oproep aan alle vaders van Nederland; Groenlinks, 2007
Het moet gezegd, bij GroenLinks worden ‘spijkers met koppen’ geslagen voor vaders en betrokken vaderschap. Nog in datzelfde voorjaar op 6 maart 2007 hebben de beide Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Femke Halsema van GroenLinks de steun binnen GroenLinks voor de Vaderverklaring ook vertaald in een politiek initiatief vanuit de Tweede Kamer tot het indienen van het initiatiefwetsvoorstel op het vaderverlof (Wetsinitiatief 31 071) gericht op uitbreiding van het wettelijk betaald kraam- of geboorteverlof voor vaders naar 2 weken. (Nu kent Nederland slechts 2 dagen Vaderschapsverlof, waarmee Nederland hekkesluiter is in Europa. Zie voor een overzicht van Vaderschapsverlof binnen Europa bv. hier.) Dit initiatiefwetsvoorstel, mede gesteund door vakbond FNV, is door de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in de daarop volgende periode ook met veel verve en inspanning verdedigd.

Daartegenover voerde de centrale werkgeversorganisatie VNO/NCW echter ook een actieve en uiteindelijk succesvolle campagne bij het Nederlandse publiek en de overige politieke partijen tegen elke uitbreiding van het vaderverlof voor kersverse vaders op grond van de “door de werkgevers zelf op 300 miljoen Euro geraamde kosten” ervan voor de werkgevers en de naar de mededeling van de werkgevers daardoor “verslechterende Nederlandse concurrentiepositie naar het buitenland”.



De verenigde werkgeversorganisatie VNO/NCW voert een actieve lobbycampagne tegen het wetsinitiatief van GroenLinks in de Tweede Kamer voor twee weken vaderschapsverlof (Bron: VNO/NCW Forum op You Tube; 27 juni 2008)

En ondanks alle inspanningen van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en de diverse gesloten compromissen en aangebrachte aanpassingen om andere politieke partijen toch over de streep te kunnen trekken (zo ging het op het laatst nog slechts om een uitbreiding naar één week ‘babyverlof’, inmiddels wel verbreed naar zowel vaders als meemoeders, en niet langer betaald door de werkgevers maar uit het Algemeen Werkloosheidsfonds) heeft dit wetsinitiatief het in de Tweede Kamer uiteindelijk toch niet gehaald. Op 18 februari 2010 werd het wetsinitiatief uiteindelijk weggestemd met de tegenstemmen van de partijen CDA, PvdA en VVD. Vóór het wetsontwerp stemden de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de PVV.

Daar heeft GroenLinks het echter geenszins bij laten zitten. In de aanloop naar de Europese Verkiezingen van juni 2009, heeft Europarlementarier Marije Cornelissen voor GroenLinks het vaderschapsverlof in 2009 ook binnen de fractie van de Europese Groenen/EFA en in het Europees Parlement op de Europese agenda gezet.

En op 23 februari 2010 stemde een meerderheid van de commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement voor het initiatief van de Europese Groenen/EFA tot twee weken betaald Europees vaderschapsverlof, op te nemen in een Europese richtlijn over zwangerschapsverlof.

Voorafgaande aan de stemming organiseerde de Groene Fractie ook een actie in het Europees Parlement met vaders en kinderen uit Europa (zie foto's). GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was initiatiefnemer van deze actie die belangrijk heeft bijgedragen aan het positieve stemresultaat.

Marije Cornelissen:
"Het Europees Parlement laat met deze stemming zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen."
De volgende stap is nu dat het volledige Europees Parlement de lijn van de commissie vrouwenrechten volgt. Dan zullen de EU-landen hun wetgeving over babyverlof moeten aanpassen aan de huidige tijdsgeest. De tegenstand vanuit Nederland blijft daarbij echter onverminderd groot. CDA-minister Donner is sterk tegen het Europese initiatief van GroenLinks gekant, want langer verlof is in zijn ogen slechts een extra financiële last, en hij heeft al laten weten alles te zullen doen om ook het Europese initiatief te doen stoppen. En ook de tegenstand vanuit de Nederlandse werkgevers blijft, ook tegen uniforme Europese regelgeving die voor alle Europese landen zal gelden waarmee het argument van concurrentievervalsing goeddeels is weggenomen, toch onverminderd groot, en neemt soms ook "demagogische" proporties aan. Zo wist een VNO/NCW-vertegenwoordiger bv. onlangs dreigend te melden op Radio Gelderland: ‘Dan kunnen vaders straks helemaal thuis gaan zitten en daar zijn kinderen dan zeker niet bij gebaat.’ En in hetzelfde interview liet VNO/NCW ook weten: ‘Dat lossen we met elkaar wel op, daar hebben we geen Europese regelgeving voor nodig’.

Terwijl dat laatste, op enkele gunstige uitzonderingen na zoals de werkgevers PriceWaterhouseCoopers, &Samhout, de Gemeente Nijmegen en de Gemeente Apeldoorn die wel kozen voor vaderschapsverlofregelingen, nu juist in de praktijk helemaal niet het geval blijkt te zijn: werknemers en werkgevers komen er juist niet samen uit. Want uit diverse onderzoeken komt naar voren, dat veel vaders juist aarzelen om bij hun werkgever minder werken en ouderschapsverlof aan te vragen vanwege de bedrijfscultuur en i.v.m. de negatieve effecten die zij daarvan vrezen voor hun carriërekansen en loopbaanmogelijkheden.

De Jury nomineert Marije Cornelissen, GroenLinks-Europarlementariër en vice-voorzitter van de Europese Groenen/EFA fractie daarom van harte voor de Vaderdagtrofee m/v 2010, in verband met een Europese regeling van betaald Vaderschapsverlof van twee weken en wenst haar veel succes bij het overwinnen van de tegenstand uit Nederland bij de in het vervolg nog daartoe te zetten stappen.

Namens de Jury van de Vaderdagtrofee m/v 2010


Peter Tromp

Websites:

Geen opmerkingen: