Prof. dr. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica (UvL), bijzonder hoogleraar kosmologie (UvA) en beeldend kunstenaar - Christiaan Huygens, beroemd zoon van een alleenstaande vader (met korte uitloop voor vragen)
Mini-CV van Vincent Icke
Vincent Icke is gewoon hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde te Utrecht, en promoveerde in 1972 te Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en grote-schaal structuur in het Heelal. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology. Na een vijftal jaren als docent aan de Universiteit van Minnesota kwam hij in 1983 naar Leiden. Op dit moment gaat zijn belangstelling in het onderzoek voornamelijk uit naar kosmologie, de ‘kosmologische constante’, het ontstaan van structuur in het Heelal, en stralingshydrodynamica. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de Faculteit der Kunsten aan Universiteit Leiden.
Naast zijn academisch werk heeft Vincent Icke een actieve belangstelling voor de popularisatie van de wetenschappen. De derde druk van zijn boek The Force of Symmetry, waarin de moderne ontwikkelingen in de theorie van deeltjes voor algemeen publiek worden uitgelegd, verscheen bij Cambridge University Press. Verder schreef hij Krachten, Christiaan Huygens in de OVTT, Niks Relatief en De ruimte van Christiaan Huygens. Ook is hij co-auteur van de Canon van de natuurkunde.
Verzamelingen van zijn columns verschenen als De eekhoornformule, Passie en precisie en Dat kan ik mij niet voorstellen.
Vincent Icke is tevens beeldend kunstenaar, wiens werk een breed terrein van stijlen, media, toepassingen en concepten bestrijkt. Hij was gastdocent aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts in Amsterdam en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
Hij schreef een maandelijkse column voor NRC Handelsblad en is free-lance medewerker van de VPRO en de VARA. Hij nam deel aan meer dan honderd producties voor radio en TV.
Websites:
http://www.strw.LeidenUniv.nl/icke
http://www.alien-art.nl
3 november 2009
vrijdag 21 mei 2010
49. Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica en bijzonder hoogleraar kosmologie en beeldend kunstenaar
Labels:
2010,
Vaderschapssymposium,
Vincent Icke
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten